Magazin Godine Zdravlje

Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Uvod

Svako od nas ima svoj sopstveni energetski sastav koji određuje potrebnu ravnotežu hrane za unapređenje vitalnosti i zdravlja sa hranom koja detoksikuje i eliminiše kancerogene ćelije.

Dinamika jin i jang aspekata različitih vrsta hrane i kako su one povezane sa svakom osobom pojedinačno, kao i pet energetskih mreža u tradicionalnoj kineskoj medicini – bubrega, slezine, jetre, pluća i srca – takođe su značajni.

Osoba kojoj je krv slaba treba hranu koja gradi krv iz energetske mreže bubrega i slezine – jaja, škampe, meso divljači, zajedno sa hranom koja pročišćava limfu kao što su: cvekla, potočarka, kopriva i cikorija.

Osim ako niste izuzetno malokrvni, meso, a crveno meso naročito, treba izbegavati. Pored toga, konzumiranje industrijskog mesa, koje zasigurno sadrži visok nivo mutagena, može da pospeši proces starenja. Preko stotinu epidemioloških istraživanja, iz različitih zemalja sa različitim načinima ishrane, izvestilo je o vezi između potrošnje mesa i rizika od raka.

Druga osoba možda će morati da više koristi namirnice koje jačaju i čiste bubrege, kao što su celer, maslačak i špargla u proleće ili lubenice tokom leta. Kako čovek stari, kao deo prirodnog procesa starenja, energetske rezerve bubrega osiromašuju. Ova energija može se povratiti uzimanjem biljnih lekova (adaptogen* formule plus biljke za poboljšanje bubrežne či) koji revitalizuju bubrege.

*Adaptogen – ekstrakti određenih biljaka koje povećavaju sposobnost organizma da, suočen sa fizičkim i emotivnim stresom, zadrži optimalnu ravnotežu. Ova botanička sredstva savršen su protivotrov za nedostatke koji skraćuju život a stvaraju ih uslovi savremenog života.

*Qi (čita se “či”) jeste životna energija. Ona se provodi putem meridijana – energetskih kanala. Postoji pet mreža ovih energetskih kanala (gore nabrojanih) koje provode či. Bolest nastaje kada či ne teče kako treba kroz ove kanale, kao kada je nagomilan, blokiran, ide prebrzo ili presporo, kreće se u pogrešnom pravcu itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija