Početna Magazin Godine 10 tipova pacijenata (2)

10 tipova pacijenata (2)

Doktorka Lina Ven kategorisala je pacijente, prema greškama u komunikaciji sa lekarom, u deset grupa kako bi im pomogla da greške ubuduće izbegnu i, samim tim, dobiju bolji tretman.

2. Pacijent koji traži drugo mišljenje
Mesecima imate zabrinjavajuće simptome. Niko – ni vaš lekar opšte prakse, niti pet specijalista kod kojih ste išli, nije vam dao zadovoljavajući odgovor. Razumemo da ste zabrinuti, ali je malo verovatno da ćete u hitnoj pomoći, sa ograničenim vremenom i sredstvima, dobiti temeljno istraživanje koje vam je potrebno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tražite od vašeg lekara opšte prakse da vam da uput za dalje ispitivanje. Imajte na umu da mi imamo ograničene mogućnosti. Ako ste vi kod nas zbog hroničnog bola u kolenu, to znači da pacijent pred moždanim udarom možda mora da čeka.

Kod nas se ovaj tip pacijenata uglavnom javljaju lekarima opšte prakse. Problem je što se ne ide kod specijaliste, ali je to, često, omaška lekara, a ne pacijenta.

3. Gugler
Internet može biti moćno sredstvo za obrazovanje pacijenata, ali vas molimo da ga koristite odgovorno. Tražeći na osnovu simptoma koje imate, možete doći do zaključka da imate tumor na mozgu kada ustvari imate trovanje hranom ili da ste trudni, a radi se o bolu u stomaku.

Koristite internet kako biste lakše razumeli dijagnozu i tretman i kako biste osmislili pitanja, a ne da biste sami sebi dali dijagnozu.

4. Pacijent sa bolom po celom telu
Mi to zovemo „pozitivan pregled sistema“ – za sve što vas pitamo kažete „da“. Glavobolja? Bol u grudima? Umor? Bol u mišićima? Da, da i naravno – da. Neke bolesti zaista utiču na mnoge delove tela, ali pacijenti će, mnogo češće nego što bi trebalo, reći da kako bi nas ubedili da su bolesni.

Znamo da vam nije dobro, pa nam zato recite istinu. (Ako nam ne kažete, rizikujete da budete podvrgnuti nepotrebnim testiranjima.) Ako vas sve boli, pokušajte da nam ispričate svoju priču. Kada ste se poslednji put osećali normalno i dobro? Šta se onda desilo?

I nemojte preterivati. Ako kažete da je na skali od 10 vaš bol 15, a pritom ste upravo jeli i sad šaljete sms poruke, biće nam teško da odredimo vaše simptome.