Početna Magazin Godine Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či pluća

Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či pluća

Sve sveže zeleno povrće dobro je za pluća jer je zelena hrana bogata hlorofilom koji poboljšava ćelijski unos kiseonika, dok hrana sa visokim procentom karotenoida smanjuje znake starenja pluća. 

Određene namirnice mogu pomoći lečenje či mreže pluća. Na primer, veoma su korisne kruške kuvane sa medom i đumbirom, kao i bele pečurke i koren lotosa*.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Generalno, sve sveže zeleno povrće dobro je za pluća jer je zelena hrana bogata hlorofilom koji poboljšava ćelijski unos kiseonika. Kopriva je najbolja od svih namirnica za jačanje pluća. Alfred Fogel, čuveni švajcarski lekar i pionir u oblasti prirodnog lečenja, svim svojim pacijentima sa slabim plućima davao je koprive na proleće kada su mlade i najbolje za spremanje i jelo, kao i čaj i ekstrakt od koprive.

Beli i crni luk, korenasto povrće i zelen za supu takođe su odlični za pluća. Hrana bogata karotenoidima takođe poboljšava či mrežu pluća. Persimon* je jedna od tih namirnica koja ne samo što sadrži obilje karotenoida, već i vlaži pluća.

Karotenoidi lutein i zeaksatin poboljšavaju rad pluća. Visok unos karotenoida, prema jednom istraživanju ishrane stanovništva, izgleda da smanjuje znake starenja pluća za otprilike jednu do dve godine. Drugo istraživanje pokazalo je da visoki nivoi seruma iz karotenoida alfa-karoten, beta-karoten i likopen pozitivno utiču na rad pluća kod starijih osoba.

Karotenoidi se nalaze u zelenom lisnatom povrću, a beta-karoten preovlađuje među njima. Među voćem i povrćem narandžaste boje – šargarepe, kajsije, mango i tikva, koncentracije beta-karotena su visoke.

Žuto povrće ima veće koncentracije žutih karotenoida (ksantofil), i samim tim nižu aktivnost pro-vitamina A nego kod beta-karotena. Međutim, neka od ovih jedinjenja, kao što je lutein, zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu, imaju značajne koristi za zdravlje.

Crveno i ljubičasto povrće kao što su paradajz, crveni kupus, šumsko voće i šljive sadrži visok procenat karotenoida neaktivne forme vitamina A. Mahunarke, žitarice i semenke takođe su značajni izvor karotenoida. U namirnicama životinjskog porekla oni se mogu naći u žumancetu, lososu, školjkama i u začinima kao što su mlevena paprika i šafran.

*Koren lotosa može se naći u nekim prodavnicama zdrave hrane.
*Persimon je voće koje se često naziva i kaki, a kod nas se može naći i na većim pijacama pod nazivom japanska jabuka.