Početna Magazin Godine Društvo Radno vreme (11) – Internet: posao u kući

Radno vreme (11) – Internet: posao u kući

Kao i u slučaju „fleskibilnosti“ radnog vremena, tako je i „prednost“ interneta da podeli posao na kuću i radno mesto, vrlo brzo izašla na loš glas. Veoma loš glas.

Internet omogućava skraćenje tradicionalnog shvatanja radnog vremena (na radnom mestu) i dodatni rad od kuće. Naravno, kako to „tržište diktira“, u praksi to zapravo znači da radnik treba da odradi puno radno vreme na radnom mestu, a tek zatim ima slobodu da posao i „doradi“ od kuće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao i u slučaju „fleskibilnosti“ radnog vremena, tako je i ovde mogućnost, koja je neko vreme predstavljana kao prednost nekog zaposlenja, vrlo brzo izašla na loš glas. Veoma loš glas.

Radnici koji su upali u klopku „podele posla“ na onaj na radnom mestu i onaj kod kuće, dočekao je i razvoj mobilnih tehnologija. Obaveštenja o pristiglim mejlovima sada nas stižu gde god da smo, zahvaljujući mobilnom telefonu.

Danas za neke „biti uvek u kontaktu“ zapravo znači „biti uvek u kontaktu sa poslodavcem“, a ne u kontaktu sa prijateljima, porodicom, pa i samim sobom. Granica između posla i života tako je izbrisana, ali, u tom „brisanju“, zapravo je pomerena dublje u teritoriju „života“, sa tendencijom da je potpuno poništi. Naravno, sve to je dobro plaćeno… ili ipak nije?