USPVLS: Podrška građanskom protestu 8. decembra 2018. godine

Poziv Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije penzionerima da se priključe građanskom protestu zakazanom za subotu, 8. decembar 2018. u 18h, na Studentskom trgu u Beogradu, kako bi iskazali solidarnost sa ostalim društvenim grupama koje su diskriminisane i ugrožene

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) je, na predlog Izvršnog odbora, na elektronskoj sednici donelo odluku da podrži građanski protest „Stop krvavim košuljama“ koji će se održati u subotu, 8. decembra 2018. godine u Beogradu na Studentskom trgu, sa početkom u 18 časova.

Vojni i svi ostali penzioneri imaju racionalne razloge da podrže i izađu na protest jer su oni prve žrtve navodnih reformi aktuelne vlasti kojima su ukidanjem redovnog usklađivanja i smanjenjem penzija diskriminisani i opljačkani dok se njihov novac bahato razbacuje na sve strane.

Diskriminaciju i pljačku svih penzionera Srbije je aktuelna vlast uvežbala na vojnim penzionerima kojima je Zaključkom Vlade Srbije, od 30. 10. 2015. godine otela zakonski stečeno i korišteno pravo na usklađivanje penzija od 4,21 odsto od 1. 1. 2018. godine. Zaključak nije opšti pravni akt i njegovu ustavnost, zbog toga, Ustavni sud Srbije ne može ocenjivati, ali ga, i pored toga, svi sudovi u Srbiji sprovode.

Preko 3000 naših kolega su beskućnici i žive u nehumanim uslovima iako su svoje stanove davno otplatili.

Nismo srećni što stari i bolesni moramo da vodimo borbu sa nosiocima vlasti za svoja zakonski ostvarena prava. Na to smo naterani diskriminacijom, bespravljem, političkim nasiljem i nemogućnošću uživanja stečenih zakonskih prava.

Svesni da penzionerima Srbije ne može biti bolje bez promena i stvaranja novog izbornog sistema u kojem će izabrani predstavnici poštovati najviši pravni akt Srbije – Ustav i odgovarati svojoj izbornoj bazi.

Pozivamo sve penzionere da izađu na protest i iskažu solidarnost sa ostalim društvenim grupama koje su diskriminisane i ugrožene, kao i nezadovoljstvo diskriminacijom i pljačkom koja se sprovodi nad njima.

Podržimo sve one koji su godinama podržavali proteste i zahteve penzionera.

Za budućnost Srbije, za našu decu – Na protest!

Jovan Tamburić,
predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije