USPVLS: Dobrotvor penzionera Aleksandar Vučić

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) reagovalo je saopštenjem na objavu videa u kome Aleksandar Vučić pokazuje vitamine i minerale koje će dobiti penzioneri. Prenosimo Saopštenje

Predsednik Aleksandar Vučić ne menja svoju radikalsku ćud iako sve čini da je prikrije. Ostaje glavni junak u svakoj predstavi koju režira.

U novoj farsi predsednik mekog srca udeljuje penzionerima mesečnu dozu vitamina. On tako, bezobrazno, po ko zna koji put, potcenjuje i ponižava penzionere.

Da li su to Upravni odbor Fonda PIO, Ministar za rad i Predsednik Vlade Srbije ukinuti pa predsednik mora da radi njihov posao? Ima li Srbija, ima li SNS, još nekog sposobnog da organizuje i objavi ovu farsu?

Predlog sindikata penzionera da se finansiraju projekti pomoći siromašnim penzionerima u nabavci hrane, potrebnih lekova i vitamina, iskoristio je za ličnu promociju na račun svih građana Srbije.

Ne možemo da prihvatimo da on, kao pravnik, još nije shvatio da po Ustavu Republike Srbije, bez obzira što ga Ustavni sud Srbije ne brani, država kojom vlada mora obeštetiti oko 850.000 penzionera i naslednika preminulih, zbog smanjenja penzija od novembra 2014 do oktobra 2018. godine. Ili je shvatio, ali šibicari sa siromašnim i bolesnim ljudima.

Zna Srbija da su svi penzioneri oštećeni nedovoljnim usklađivanjem penzija sa inflacijom i rastom zarada od 2012. do 2019. godine. Zna Srbija da se u sistemskoj korupciji otimaju banje koje su imovina Fonda PIO.

I sada on nama, od kojih je, neusklađivanjem i smanjenjem oteto u proseku četiri do 12 penzija, udeljuje vitamine vrednosti oko 600 dinara*. Pritom su vitamini nabavljeni u spornoj javnoj nabavci na tenderu na kojem je učestvovao samo jedan ponuđač. Kako god, u ličnu i kampanju stranke koju vodi biće potrošeno više od 12 miliona evra od čega najveći deo penzionera neće imati nikakvu korist.

Očigledno je da novca za vraćanje otetog i pomoć najsiromašnijim penzionerima ima, ali se troši na politički marketing. Čudi nas da ga niko od savetnika nije upozorio da je to što radi korupcija jer takva aktivnost i potreban novac nisu planirani Zakonom o budžetu za 2021. godinu niti finasijskim planom Fonda PIO.

Na kraju saopštenja, USPVLS je pozvalo penzionere Srbije da vitamine, „zajedno sa maglom koja im se prodaje“, vrate. O akciji vraćanja vitaminskog poklona dobrotvoru, ovo udruženje penzionera će pravovremeno obavestiti javnost.

Saopštenje je potpisao Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije USPVLS.

* Napomena Penzina: Ako je suditi prema spomenutom videu, u poklonu će se nalaziti proizvodi čija je ukupna maloprodajna vrednost oko 2.100 dinara.

Fotografija: Aamir Suhail sa Unsplash