Uskoro likvidacija crnogorskog fonda Penzija plus

Uskoro se očekuje likvidacija crnogorskog fonda „Penzija plus“. Bivši upravljač je u postupku suspenzije dozvole za rad, a niko drugi se nije prijavio za upravljanje fondom.

Dobrovoljni penzioni fond „Penzija plus“ sa sedištem u Crnoj Gori najverovatnije će brzo biti likvidiran. Ovo su objavile crnogorske Vijesti na osnovu nezvanične informacije iz Komisija za tržište kapitala.

Komisija je pozvala društva za upravljanje penzionim fondovima da do 19. oktobra 2019. podnesu ponudu za upravljanje fondom Penzija plus. Niko se nije prijavio.

Zakon predviđa da će, ukoliko se članovi ne mogu rasporediti u neki drugi fond, biti pokrenut postupak likvidacije penzionog fonda.

Bivši upravljač fonda „Penzija plus“, društvo za upravljanje „Atlas penzija“ je od 2019. godine u postupku suspenzije dozvole za rad. Onemogućene su uplate, kao i isplate članovima ovog dobrovoljnog fonda. Komisija za tržište kapitala je 4. oktobra tom društvu za upravljanje oduzela dozvolu za rad izdatu 18. marta 2008. godine.

Kastodi banka bivšeg DZU Atlas penzija i fonda Penzija plus je bila IBM banka. IBM banka je vlasništvo Duška Kneževića biznismena sa poternice.

IBM je u stečaju od januara 2019. godine. Novac uplaćivan u fond izdvojen je navodno iz stečajne mase IBM banke. Štedni ulozi 2.251 člana fonda su zarobljeni i blokirana je imovina Fonda zbog neusaglašenih odredbi zakona.

Vlasnici DZU Atlas penzija su Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, Atlas banka u stečaju, Fin Invest, Atlas grupa, DZU Atlas Mont, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i Branislav Todorović, državni sekretar i Ministarstvu finansija Crne Gore.

Izvor: Vijesti
Fotografija: Budvanska plesačica, Andrew Buchanan za Unsplash