UN: Generacijska katastrofa preti svetu

Generalni sekretar UN-a je upozorio da svetu preti svojevrsna „generacijska katastrofa“ budući da zbog pandemije mnoga deca ne idu u školu. Bez obrazovane omladine nema budućnosti.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) upozorio je da se svet suočava sa „generacijskom katastrofom“. Sa ovom katastrofom se suočavamo zbog zatvaranja škola usled globalne pandemije koronavirusa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

On je u video-izjavi datoj 4. avgusta 2020. objasnio da bezbedan povratak učenika u učionice mora da bude najveći prioritet.

Gutereš je podsetio da su od sredine jula škole zatvorene u oko 160 zemalja. Ovim je pogođeno oko milijardu učenika, kao i najmanje 40 miliona predškolaca.

Napominje da tome treba dodati da više od 250 miliona dece nije išlo u školu ni pre pandemije. U zemljama u razvoju, naveo je u svom obraćanju Gutereš, samo četvrtina đaka u srednjim školama stekne osnovne veštine.

„Sada se suočavamo sa ‘generacijskom katastrofom’ koja bi mogla da odnese neizreciv ljudski potencijal, podrije decenije napretka i pogorša postojeće nejednakosti.“

Generalni sekretar Antonio Gutereš pokrenuo je kampanju UN „Sačuvajmo našu budućnost“.

Izvor: Sputnik Srbija

Kada je u pitanju obrazovanje, evo nekih tekstova koji bi vas mogli zanimati: