Da li popust na obrazovanje govori o kvalitetu obrazovanja? Da li su cene bile nerealne i sada se vraćaju na „normalu“ ili su mladi svesni da će teško moći da povrate uložen novac?

Nacionalna asocijacija poslovnih koledža i univerziteta SAD (NACUBO) objavila je istraživanje o popustima na školarine na „neprofitnim“ privatnim četvorogodišnjim koledžima i univerzitetima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje je obuhvatilo 401 školu, a utvrđeno je da skoro niko ko studira na njima ne plaća punu cenu, te da su popusti prilično veliki.

Čak 88,9 odsto brucoša dobilo je neku vrstu popusta u školskoj 2013-2014. godini. Štaviše, prosečan popust na školarinu i ostala plaćanja iznosi 53,5 odsto, a uočen je i trend brzog uvećanja popusta.

Pa ipak, broj studenata u SAD smanjio se za preko tri odsto tokom poslednje dve godine, jedno drugo istraživanje utvrdilo je da 470 koledža ove godine nije ispunilo kapacitete za upis brucoša.

Ovo naravno pokreće mnoga pitanja koja još nemaju prave odgovore. Da li popust na obrazovanje govori o kvalitetu obrazovanja? Da li su cene bile neralne i sada se vraćaju na „normalu“? Da li su nove generacije svesne da će teško moći da povrate uložen novac jer fakultet odavno već ne garantuje posao? Navodi na razmišljanje…

Više o temi pročitajte na sajtu NPR.