Društvo Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Rasprodaja na privatnim fakultetima – preko 50%

Da li popust na obrazovanje govori o kvalitetu obrazovanja? Da li su cene bile neralne i sada se vraćaju na “normalu” ili su mladi svesni da će teško moći da povrate uložen novac?

Nacionalna asocijacija poslovnih koledža i univerziteta SAD (NACUBO) objavila je istraživanje o popustima na školarine na “neprofitnim” privatnim četvorogodišnjim koledžima i univerzitetima.

Istraživanje je obuhvatilo 401 školu, a utvrđeno je da skoro niko ko studira na njima ne plaća punu cenu, te da su popusti prilično veliki.

Čak 88,9 odsto brucoša dobilo je neku vrstu popusta u školskoj 2013-2014. godini. Štaviše, prosečan popust na školarinu i ostala plaćanja iznosi 53,5 odsto, a uočen je i trend brzog uvećanja popusta.

Pa ipak, broj studenata u SAD smanjio se za preko tri odsto tokom poslednje dve godine, jedno drugo istraživanje utvrdilo je da 470 koledža ove godine nije ispunilo kapacitete za upis brucoša.

Ovo naravno pokreće mnoga pitanja koja još nemaju prave odgovore. Da li popust na obrazovanje govori o kvalitetu obrazovanja? Da li su cene bile neralne i sada se vraćaju na “normalu”? Da li su nove generacije svesne da će teško moći da povrate uložen novac jer fakultet odavno već ne garantuje posao? Navodi na razmišljanje…

Više o temi pročitajte na sajtu NPR.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija