Umesto 100 evra svima, trebalo je obeštetiti penzionere

Neki ekonomisti, baš kao i pojedini predstavnici penzionera, smatraju da je, umesto što je po 100 evra podeljeno svima (koji su novac hteli), trebalo obeštetiti penzionere.

Siniša Mali, ministar finansija, odluku da svakom punoletnom građaninu bude isplaćeno 100 evra obrazložio je kao dozu optimizma i dokaz da je Srbija jaka. Pojedini ekonomisti, međutim, smatraju ovaj potez ishitrenim. Misle da je taj novac mogao biti iskorišćen, na primer, za vraćanje dela penzija oduzetih zarad štednje. Sa ovim se slažu i predstavnici penzionera. Predstavnici penzionera dodaju da su penzije otete, a nisu vraćene zbog predizbornih kalkulacija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Pare iz helikoptera“, kako je ministar Mali nazvao isplatu 100 evra, trebalo bi da pomognu ekonomiji pogođenoj pandemijom.

Novca za vraćanje penzija je bilo

Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nije zadovoljna tom merom. Nju je, prema njenom mišljenju, doneo predsednik Srbije.

„Umesto da penzionerima sada teatralno vrati novac i jednom se u javnosti pokaže kao ozbiljan državnik, Vučić taj isti iznos deli kao mađioničar u predizborne svrhe. A izbore bi dobio i bez toga. Kako i ne bi, kada je i međunarodna zajednica zvanično saopštila da Srbija više ne liči na demokratiju“, rekla je Popović.

Profesorka Popović naglašava da je oko 70 milijardi dinara, koliko je izdvojeno za jednokratnu pomoć, Srbija uštedela kumulativnim smanjenjem penzija. Dakle, novca za vraćenje je bilo.

Obeštećenje kad-tad jer su penzije stečena imovina

Trebalo je obeštetiti penzionere Srbije, umesto da Vlada deli novac svima, saglasan je i jedan od sindikata penzionera.

„Ali to računica SNS-a nije pokazivala. Njima je bio potreban mnogo širi krug ljudi koji bi trebalo da privuku, da ne upotrebim neku goru reč, da glasaju za naprednu stranku. Zbog toga smo mi preporučili penzionerima da ne izlaze na ove izbore. Ako stranka ima pare za svoju promociju, neka to rade iz svog džepa, a ne od državnih para da ‘delka’ kako se Vučiću ili ne znam ni ja kome sviđa“, rekao je za N1 Gradimir Ivanić, iz Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS).

Tek sad kada je novac potrošen, predstavnici penzionera ne očekuju skoro obeštećenje. Međutim, obeštećenja će, kažu, biti kad-tad, jer penzije su imovina koja ne sme da se dira.

Pomoć – državi?!

Penzioneri Srbije, koje je novinar N1 Mladan Savatović pitao za mišljenje o ovome, podeljeni su u stavovima.

N1: Da li je onih sto evra državne pomoći moglo da se iskoristi da se vrati penzionerima ono što im je oduzeto proteklih godina?

„Ne!“

N1: Ne mislite da je bilo dovoljno novca?

„Nije ni trebalo da se vraća!“

„Ja mislim da je tih 100 evra smejurija jedna obična.“

N1: Da li je moglo da se iskoristi onda za penzionere, da se njima vrati ono što im je oduzeto?

„Apsolutno penzionerima, jer je njima najpotrebnija pomoć.“

„Ne žalim ono što smo dali da pomognemo našoj državi. A ovo sa 100 evra, to nam je za vreme korone i posle korone baš dobro došlo 100 evra.“

N1: Ako se taj novac mogao usmeriti samo na sve penzionere kojima je oduzeto, a ne na sve građane, da li bi to možda bilo pravednije?

„Pa bilo bi poštenije, garantovano bi bilo poštenije, ali oni isto treba da kupe glasove, prema tome, mora da ide na šire.“

Izvor: N1
Fotografija: Steve Buissinne sa Pixabay