Ukidanje penala za penzionisane kao tehnološki višak 2010-2014.

Dogovoreno je ukidanje penala za penzionisane radnike koji su potpisali sporazum kojim su proglašeni za tehnološki višak u periodu od 2010. do 2014. godine.

Radnici koji su napustili preduzeća uz socijalni program jer su im preostale dve ili pet godina rada do penzije neće više plaćati kaznene poene na stečene penzije. Njima će primanja ubuduće biti isplaćivana u punom iznosu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To je dogovoreno na sastanku Darije Кisić Tepavčević, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije. Kao predstavnici sindikata, na sastanku 1. decembra bili su LJubisav Orbovića, predsednik i Zoran Mihajlović, sekretar ovog sindikata.

U pitanju je problem oko 6.300 radnika, koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća od 2010. do 2014. godine. Reč je o radnicima Zastavinih fabrika u Кragujevcu, kruševačkog „14. oktobra“, „Goše“ u Smederevskoj Palanci, „Slobode“ u Čačku, „Prve petoletke“ iz Trstenika i drugih preduzeća.

Oni su potpisali sporazum pre izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine. Te godine je uveden član kojim se predviđaju kazneni poeni za odlazak u penziju pre navršenih 65 godina života i trajno umanjenje penzije.

Bivši radnici su se bunili protiv primene novog Zakona o penzijskom osiguranju. Tražili su da se sporni član na njih ne primenjuje, jer bi to bilo retroaktivno važenje novih propisa. Njima su, međutim, godinama nepravedno bile umanjivane penzije.

„Nova ministarka rada je pokazala veliko razumevanje za rešenje ovog problema, na koji je naš sindikat poslednjih četiri do pet godina ukazivao“, navedeno je u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Izvor: Danas
FotografijaMarkus Spiske sa Unsplash

Podsećamo: