Inicijativa SSSS-a za ukidanje kaznenih poena

Ukidanje penala za odlazak u penziju pre napunjenih 65 godina života biće tema sledeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta, koja bi trebalo da bude održana najkasnije do sredine februara 2017. Inicijativu je 2015. podneo Savez samostalnih sindikata Srbije, ali ona nikako nije stigla na dnevni red, kako pišu Novosti, iz raznoraznih razloga, od izbora pa do izbegavanja.

Prema rečima Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, ovaj predlog je, u stvari, stalno na dnevnom redu, ali zbog opstrukcije se o njemu ne raspravlјa.

„Nekome ko ima 40 godina radnog staža i plaćao je doprinose sve vreme rada nepravedno je da se kada ode u penziju pre 65 godina starosti obračunavaju kazneni poeni“, kaže Vuković.

„Smatramo da je u redu, ako je država u krizi, da se, dok osoba ne napuni zakonom propisan broj godina, skida od čeka, ali čim se uslov ispuni treba dati punu penziju.“

Vlada bi, prema njegovom mišlјenju, trebalo da razmatra inicijativu i da predloži amandman na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Prvobitno se razmatrao predlog da se ovo odnosi samo na zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, ali je sada proširen na sve radnike.

„Generalno se sagledava za sve lјude“, kaže sagovornik lista Novosti.

„Penzionerima se sada skida maksimum 20 odsto od penzije, što su na godišnjem nivou velika sredstva za one koji ionako imaju mala primanja. To ne izdvaja samo poslodavac, već svaki zaposleni ima obavezu po zakonu da daje 14 odsto svoje zarade za penziono. Što znači da bi plata bila veća za taj iznos da to ne moramo da izdvajamo.“

„U Evropi se pregovara o bruto plati, a mi smo retka zemlјa koja više opterećuje zaposlenog nego poslodavca. Naš penzioni fond je solidarni, jer radnici izdvajaju godinama, a u međuvremenu se od tih para isplaćuju postojeći penzioneri.“

„Mi ćemo pritiskati, ima logike da jednog trenutka oni koji donose zakone vide nelogičnost i nepravdu prema jednom delu lјudi“, kaže Vuković.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da bi ozbilјno trebalo razmotriti ovaj predlog sindikalaca i, ukoliko se ponude valјani argumeti, onda bi ovaj član zakona trebalo izbrisati.

Prema računici Samostalnog sindikata, penzioneri kaznenim poenima gube oko dve i po penzije godišnje. Zakon, naime, predviđa da se budućim penzionerima za svaki mesec nedostatka staža ili godina života penzija umanjuje 0,34 odsto. To je trajno umanjenje koje maksimalno može da iznosi do 20,4 procenata godišnje.

Savezu samostalnih sindikata Srbije svakodnevno stiže podrška građana Srbije u nastojanju da od vlasti izdejstvuje ukidanje kaznenih poena za penzionere koji su ispunili godine staža, a nisu napunili zakonom propisan broj godina.

U pismima podrške se naglašava da je velika nepravda da se nekome ko ima 40 godina radnog staža, i ko je plaćao doprinose sve vreme rada, kada ode u penziju pre 65 godina starosti obračunavaju kazneni poeni.

Poslednje u nizu dopisa (pristiglih do 7. februara 2017. godine) uputio je bračni par iz Bečeja, koji zajedno ispunjava prvi uslov (imaju ukupno više od 70 godina staža), a nemaju godine života, zbog čega će im biti oboma umanjene penzije po 15-16 odsto.

„Zamislite šta to znači da ceo preostali život živimo kao socijalni slučajevi umesto da uživamo u zasluženoj penziji“, ukazuje taj par, čija glava porodice zarađuje 13.800 dinara, a supruga već pet godina nigde ne radi.

„Svi smo mi služili vojsku 12, 15, 18 ili 24 meseca, to je bila i obaveza i čast. Mogao sam i ja kao ovi danas da ne budem vojnik, da završim studije, da napravim kuću, da stvorim porodicu. Niko od nas ne traži da nam se plati, ali da su nam samo vreme provedeno u vojsci uračunali u staž, danas ne bi smo kopali po kontejnerima, sramotili se u redu za socijalnu pomoć, čekali da nam u 60 godini roditelji – penzioneri, koji imaju 83 godine, dodaju koju hiljadarku, jer smo na čekanju.“

„Stvarno nas je sramota i sistema i države kojoj smo verno služili i odužili. Hvala što ste se bar vi zauzeli za nas. Želimo vam puno uspeha i da istrajete, radite pravu stvar“, navodi se u dopisu tog bračnog para upućenog predsedniku SSSS.

Savez samostalnih sindikata Srbije, svestan da su penzije većine penzionera toliko male da bi im se na ovaj način dodatno uzimalo, zatražio je da država uvođenje penala oroči do 65 godine života, kao gornje granice za penzionisanje, i da ih nakon toga ukine za sve.

Upravo je ovakav predlog SSSS i uputio Socijalno-ekonomskom savetu. Ostaje nam da sačekamo mišljenje ovog saveta.