Početna Magazin Godine Manje prevremene penzije pogađaju radnike u celoj Srbiji

Manje prevremene penzije pogađaju radnike u celoj Srbiji

Manje prevremene penzije pogađaju radnike u celoj Srbiji

Primenom mera za trajno umanjenje penzija pre napunjenih 65 godina u početku je bilo oštećeno oko 6.000 radnika iz Kragujevca i više šumadijsih gradova, a sada se taj krug širi na Priboj, Bor i druge gradove gde su proglašeni ili se spremaju tehnološki viškovi. Problem je i retroaktivna primena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pišu Kragujevačke

Bivši radnici iz kragujevačkih fabrika „Namenske”i „Zastava kamiona”, kao i njihove kolege iz „14. oktobra” u Kruševcu, „Goše” iz Smederevske Palanke i „Prve petoletke” iz Trstenika, njih preko 6.000, prvi su se pre godinu dana pobunili protiv primene novog Zakona o penzijskom osiguranju. NJih je taj zakon direktno pogodio po džepu jer predviđa kaznene poene za odlazak u penziju pre navršenih 65 godina života i trajno umanjenje penzije po četiri odsto za svaku godinu prevremenog odlaska.

Oni su zatražili da se sporni član zakona ukine jer su u vreme kada su odlazili iz firmi kao tehološki višak 2011. godine potpisali sporazum po drugim pravilima i sporni zakon tada nije važio. Zatražili su, zapravo, da se sporni član na njih ne primenjuje, jer bi to bilo retroaktivno važenje novih propisa.

Sada se za ukidanje ovog člana zakona i kaznenih poena za prevremenu penziju zalažu i sindikati iz Bora, ali i iz drugih gradova, a zahtev da se sporni član ukine zvanično su zatražila i dva najveća sindikata u zemlji, Samostalni i UGS „Nezavisnost”.

Radnici neće u tehnološki višak i kaznene poene za prevremene penzije

Otpor primeni novog zakona zabeležen je ovih dana u Rudarsko topioničarskom basenu Bor. Tamo su pripremljene velike mere štednje i plan da se oko 600 zaposlenih proglasi tehnološkim viškom. Poštovan je princip dobrovoljnosti, ali se za odlazak uz otremnine javilo samo 146 radnika.

Sindikalci iz ovog preduzeća kažu da bi se javilo mnogo više radnika, ali smetnja je primena kaznenih poena za prevremenu penziju. Naime, oni koji uzmu otpremnine, a imaju 40 godina staža i 60 godina života morali bi da sačekaju još pet godina do ispunjenja starosnog uslova za penziju, pa bi im ukoliko žele odmah da se penzionišu panzija bila umanjena skoro za 20 posto, i to trajno, odnosno do kraja života.

Samostalni sindikat metalaca u ovoj fabrici zvanično se založio da se sporni član zakona ukine jer zbog njega stotine radnika neće da prihvate socijalni program, iako su višak.

Da slučaj iz Bora nije usamljen potvrđuje Aleksandar Petrović iz Kragujevca, bivši radnik fabrike oružja „Zastava” i predsednik Udruženja bivših radnika „Opcija pet godina do penzije”.

– U istoj situaciji su i radnici „Fapa” iz Priboja koji su pre Nove godine proglašeni tehnološkim viškom, a ima ih oko 500. Oni su prihvatili socijalni program i napustili fabriku sa otpremninama od 200 evra po godini staža. Oni kojima fali godina ili dve do ispunjenja 40 godina radnog staža mogu da odu na Nacionalnu službu za zapošljavanje i tamo ostvare naknade, ali ako imaju manje od 65 godina života sleduje im trajno umanjenje penzije. I oni zahtevaju ukidanje spornog zakona, kaže Petrović.

I ne samo oni, već im se pridružuje i oko 500 bivših radnika iz „Prve petoletke” iz Trstenika, koji su novi tehnološki višak od decembra prošle godine, a iz istih razloga kao i ostali našli su se u istom sosu, pred pretnjom trajnog umanjenja penzija.

Probudila su se i dva najveća sindikata u zemlji, Samostalni sindikat i UGS Nezavisnost, koji traže treće rešenje, na neki način kompromisno.

– Dva najveća sindikata su godinu dana ćutala dok je trajao naš protest i nisu nam dali podršku. Sada, kada se spremaju tehnološkli viškovi u javnom sektoru i kada oko 15. 000 zaposlenih uskoro treba da postane višak, oni su se našli pozvanim da reaguju, ali predlažu jedno novo rešenje, kaže Aleksandar Petrović.

To rešenje zasniva se na praksi nekih zemalja Evopske unije i sastoji se u tome da kazneni poeni za prevremenu penziju postoje, ali se iz godine u godinu umanjuju, da bi kada se napuni 65 godina bili svedeni na nulu i od te godine se prima puna penzija. Dakle, nema trajnog umaenjenja, već je ono privremeno i traje samo nekoliko godina.

Treba takođe napomenuti, dodaje Petrović, da u Evropi zakonodavstvo nije svuda isto, pa u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji nema trajnog umanjenja penzija.

Ceo tekst pročitajte na portalu Kragujevačkih