U trećem tromesečju 2019. rashodi opet veći od prihoda

U trećem tromesečju 2019. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rashodi domaćinstava u Srbiji opet su veći od prihoda.

Ukupni prihodi domaćinstava u Srbiji, u novcu i u naturi, mesečno su u proseku iznosili 66.909 dinara u trećem tromesečju 2019. godine. Sa druge strane, mesečni troškovi su u istom periodu iznosili u proseku 67.131 dinar. Ovo su preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U ukupnim mesečnim prihodima, 64.479 dinara čine prihodi u novcu.

U ukupnim mesečnim novčanim prilivima domaćinstava, prihodi iz redovnog radnog odnosa imali su udeo od 51,2 odsto. Udeo penzija bio je 33,4 procenta, dok su prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova činili 4,3 odsto.

Kada su u pitanju mesečni rashodi, najviše novca je izdvajano za hranu i bezalkoholna pića – 34,4 odsto. Po visini novca koja se mesečno izdvaja slede izdaci za stan, vodu, struju, gas i druga goriva – 15,5 odsto i transport – 9, odsto.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u trećem kvartalu – 2.214, anketirano je 1.562 domaćinstava (71 odsto), objavio je RZS.

Izvor: Krstarica
FotografijaJosh Appel za Unsplash

Neke pojave deluju večno. U Srbiji to je slučaj upravo sa odnosom prihoda i rashoda u domaćinstvu. Možemo li doći bar na „pozitivnu“ nulu?

Podsećamo:

Republički zavod za statistiku 2013. godine je objavio da u ukupnim prosečnim sredstvima domaćinstava prihodi od penzije čine 29,6 odsto tj. skoro trećinu (Penzije čine skoro trećinu prihoda u Srbiji)

Trošimo decenijama ono što nemamo. Stvara se skoro pa mit da smo mi izuzetno otporni i snalažljivi. Nije da nismo. Ali kako to da se jednom već „ne snađeno“, pa pametni kakvi jesmo prestanemo da se odričemo onoga što je u savremenom svetu osnovni standard?

V. vest iz 2016: Naša statistika – ni 500 evra po domaćinstvu ili sa početka meseca decembra 2019: U Srbiji skoro četvrtina rashoda domaćinstava čini hrana