Početna Magazin Godine Naša statistika – ni 500 evra po domaćinstvu

Naša statistika – ni 500 evra po domaćinstvu

Naša statistika – ni 500 evra po domaćinstvu

Ono što zaradimo, kaže statistika, uglavnom pojedemo i popijemo i platimo račune. I stručnjaci se čude kako penzioneri, od prosečne prenzije od oko 24.000 dinara mesečno, redovno izmiruju obaveze, pomažu deci i unucima, piše D. Marinković za Večernje novosti

Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji je nešto veća od 58.000 dinara, najnoviji su rezultati Zavoda za statistiku. Prosečno domaćinstvo više od polovine ukupnih primanja troši na stan i hranu, a najmanje se daje na obrazovanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za kupovinu namirnica i bezalkoholnih pića troši se 35 odsto ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva, potom slede stanovanje i komunalije sa 15,6 odsto, prevoz 10,7 odsto…

Za kupovinu hrane prosečna porodica mesečno izdvaja 20.599 dinara od ukupnih prihoda, potom sledi stanovanje, voda, električna energija, gas, na koje odlazi još 9.162 dinara, za transport „ide“ 6.260 dinara – objašnjavaju u RZS.

Domaćinstvo pritisnuto sve većim rashodima može mesečno da potroši svega 512 dinara na obrazovanje, a 1.639 dinara u toku meseca na izlazak u restoran. Malo više od 2.700 dinara ostaje za promenu obuće ili odeće. Na zdravlje u proseku mesečno „odlazi“ 2.359 dinara, a oko 300 dinara više, tačnije 2.649 dinara, izdvaja se za duvan i alkoholna pića.

Porodični novac najviše se troši na ishranu, a dobar deo zajedničke zarade „pojedu“ računi. Sem izdataka za hranu i komunalije, stižu i drugi računi za koje je potrebno sve više novca, kao na primer za ratu kredita ili plaćanje vrtića. A gde naći novac za odlazak na sportske utakmice, dečje ekskurzije, obnavljanje garderobe i obuće, koncerte, pozorišta, druženja sa prijateljima van svojih domova…

POTROŠE I ONO ŠTO NE ZARADE – Srbi više troše nego što zarađuju. Raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji, u trećem kvartalu prošle godine iznosila su 58.331 dinar, dok je na ličnu potrošnju, kupovinu hrane i plaćanje komunalija i računa odlazilo oko 300 dinara više, odnosno 58.644 dinara, pokazala je Anketa o potrošnji domaćinstava Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

– Ukupni iznos ovih troškova daleko je veći od predviđenog iznosa zvanične statistike – kaže Ljiljana N. iz Beograda i dodaje da je problem što je mnogima pusti san republički prosek od 44.000 dinara. – Teško da mogu da sastave kraj sa krajem mnoge porodice, jer uglavnom je zaposlen samo jedan član, a oni koji rade zarađuju daleko manje od proseka u državi.

Sa ovakvim izdacima mesec mogu „da prežive“ samo porodice u kojima rade dva člana sa prosečnim primanjima, ili one koje imaju jednu prosečnu platu i penziju. U tom slučaju im ostaje nešto novca za život.

Najstariji žitelji su proteklih godina pokazali da su majstori upravo u „krpljenju kraja s krajem“. Pomažu deci, unucima, a ipak redovno plaćaju sve svoje obaveze. Kako uspevaju da sa penzijom od oko 24.000 dinara podmire sve svoje račune, nije jasno ni stručnjacima.

Prosečna penzija od 24.000 dinara za mnoge je samo san. Mnogobrojni penzioneri od svojih primanja ne mogu da plate ni sve lekove. Najveći mesečni penzionerski ček je gotovo deset puta „teži“ od najtanjeg. Najniža penzija iznosi 13.000 dinara, a s druge strane su „srećnici“ sa primanjima od 120.000 dinara mesečno.

Jedino u beogradskom regionu porodice uspevaju da zarade više nego što potroše, dok je situacija najgora u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, gde domaćinstvo u proseku raspolaže sa 50.776 dinara mesečno, a troši 58.644 dinara.