U Srbiji skoro četvrtina rashoda domaćinstava čini hrana

Dok u zemljama Evropske unije izdaci za hranu čine u proseku 12,1 odsto ukupnih rashoda domaćinstava, u Srbiji čine 24,2 odsto.

U Srbiji skoro četvrtina rashoda domaćinstava čini hrana, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evrostata, evrospke statističkog zavoda.

Rezultati istraživanja pokazuju da su domaćinstva u Evropskoj Uniji 2018. godine potrošila 1.047 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića. To čini 6,6 odsto BDP-a u EU. U Srbiji, domaćinstva su potrošila 7,05 milijardi evra, ili 16,4 odsto BDP-a.

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU. Ona najviše troše za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva – 24 odsto kućnog budžeta. Zatim sledi prevoz sa udelom od 13,2 odsto u ukupnim troškovima domaćinstava.

Nema podataka o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima domaćinstava u Srbiji.

Hranu i bezalkoholna pića najskuplje su, tokom 2018. godine, plaćala domaćinstva u Rumuniji. Oni su za to davali čak 27,8 odsto kućnog budžeta. Najjeftinije se hrane britanska domaćinstva, gde ti troškovi čine samo 7,8 odsto ukupnih kućnih rashoda.

Kada je reč o državama na tlu bivše SFRJ, najveći udeo u rashodima domaćinstava hrana i bezalkoholna pića su prošle godine činili u Crnoj Gori. Crnogorska domaćinstva su za tu namenu izdvajala 24,8 odsto. Ova stavka u Hrvatskoj je činila 18,8 posto, a u Sloveniji 14 odsto ukupnih troškova domaćinstava.

U analizi Evrostata nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

Izvor: B92
Fotografijarawpixel.com / Markus Spiske

Da podsetimo:

Štednja na američki način: