Magazin Godine Srbija

Penzije čine skoro trećinu prihoda u Srbiji

U ponedeljak, 16. decembra 2013, Republički zavod za statistiku izdao je saopštenje u kome se navodi da u Srbiji prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu iznose 59.779 dinara u čemu prihodi od penzije čine 29,6 % tj. skoro trećinu.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju plate, odnosno prihodi iz redovnog radnog odnosa – 44%, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova – 8% i naturalna potrošnja 4,5%.

Što se potrošnje tiče, najviše se troši na hranu i bezalkoholna pića – 40,5%, a zatim slede izdaci za račune, tj. za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva – 15,1%. Za transport se izdvaja 8,2%, rekreaciju i kulturu 5,6%, odeću i obuću 5,2%, ostale lične predmete i ostale usluge 5%, opremu za dom i tekuće održavanje 4,5%, za komunikacije 4,4% i za alkoholna pića i duvan 4,3%. Ukupno, prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno potroši 53.282 dinara. Dakle, ako ste “prosečni”, možete i da uštedite.

Ovi podaci se dobijaju putem Ankete o potrošnji domaćinstava


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija