Početna Magazin Godine Tuga u menopauzi: (2) Neki spoljni faktori

Tuga u menopauzi: (2) Neki spoljni faktori

Ponekad se sa periodom menopauze poklapa i revizija porodičnih odnosa: npr. gubitak jednog ili oba roditelja, pubertet dece ili njihovo osamostaljivanje i sl.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Uloge ćerki i majki mogu se iz korena promeniti. Ponekad žene u menopauzi postaju majke svojim majkama usled njihove slabosti, demencije ili npr. usamljenosti nakon smrti supružnika majki, a očeva ćerki.

Ovaj revidirani položaj unutar porodice može doprineti tuzi, umoru i anksioznosti. Ako ova životna faza uključuje nove odgovornosti za roditelje ili druge starije rođake, nega i podrška koju žena obezbeđuje samoj sebi u velikoj meri će povećati njenu sposobnost da njima pomogne.

Žene u ovom dobu neretko i ostaju bez majki. Bez obzira da li je njihov odnos bio savršen ili opterećen problemima, to je gubitak koji menja život.

Ako je žena u menopauzi majka, promene koje dolaze sa menopauzom često se poklapaju – a u nekim slučajevima i sukoboljavaju, sa promenom odnosa sa decom. Možda su deca tinejdžeri, pa ima dana kada razdražljivost menopauze i pubertetsko durenje obrazuju posebno zapaljivu smešu u kući.

Ako su deca starija, možda postoji mešavina nostalgije i radosti zbog toga što su se ona otisnula u svet. Ili je žena možda opterećena decom koja se malo sporije osamostaljuju nego što bi ona želela ili se oslanjaju na nju finansijski iako bi već trebalo da budu ekonomski nezavisna.

Žena treba da podseti samu sebe da ona i dalje ima kapacitet da se prilagodi životnim promenama, kao što je to činila i u prošlosti. To što je tužna ne znači da nije hrabra i da ne može da se nosi sa životom – ona to može. Treba pažljivo razmisliti o tome koliko tuga ili depresija utiču na život i onda primeniti neke od strategija za suočavanje sa tim.

Serijal tekstova nastao na osnovu knjige Stefani Bender i Trejsi Kolbert „End Your Menopause Misery: The 10-Day Self-Care Plan“ (Prekinite svoju patnju u menopauzi: 10-dnevni plan samopomoći)