Ekonomija Magazin Godine Srbija

Javna služba kao dedovina (11)

Javna služba pruža još jednu pogodnost – ulaganje u naslednike kao jedan od najpouzdanijih vidova stvaranja dugoročnog kapitala..

Koliko je radnika državne bezbednosti posao “nasledilo” od roditelja? Koliko ih je predalo svojoj deci? Istina, u bezbednosnim službama ne možemo očekivati visoku transparentnost, ali, koliko je situacija drugačija u čitavom javnom sektoru?

Nekada su mnogi, i radnici i direktori, zapošljavali svoju decu u (svoja) društvena i javna preduzeća i institucije (radnici su nasleđivali radnike, a direktori direktore stvarajući svojevrsne “kaste” u socijalističkom društvu).

Za pola veka stvorena je svojevrsna “nova aristokratija”, pa je danas teško pronaći “velikog kapitalistu” (ali i mnogog političara) kome preci nisu bili visokopozicionirani u hijerarhiji SFRJ.

Da li je, i koliko, danas drugačije? Donekle jeste… Današnje elite svoju decu školuju u inostranstvu, gde stiču vredne diplome koje im omogućavaju da se vraćaju u Srbiju i nude narodu svoje stečeno znanje, ili prosto, da ostanu u inostranstvu zauvek oslobođeni teškog nasleđa rodne zemlje.

Tako javna služba pruža još jednu pogodnost – ulaganje u naslednike kao jedan od najpouzdanijih vidova stvaranja dugoročnog kapitala.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija