Povučen susam iz prodaje zbog etilen-oksida

Kompanija „Delhaize Srbija“ je saopštila da je iz svih njihovih maloprodajnih objekata povučen susam iz prodaje zbog prisustva etilen-oksida. U pitanju je proizvod proizvođača Moravka Pro. Kupcima će novac biti vraćen.

Kompanija Delez Srbija je povukla proizvod privatne robne marke „Premia susam seme“ od 100 grama proizvođača Moravka Pro doo. Kako je saopšteno, ovaj proizvod je povučen iz svih maloprodajnih objekata ove kompanije. Kao razlog za povlačenje navodi se prisustvo spornog jedinjenja etilen-oksid.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kompanija koja je članica međunarodnog trgovinskog lanca „Delhaize Group“, čije je sedište u Belgiji, navela je da je, samoinicijativno sprovela dodatnu laboratorijsku analizu proizvoda privatne robne marke Premia. Analiza je sprovedena nakon što je dobijena informacija o problemu sa spornim jedinjenjem u susamu koji se javlja na svetskom nivou.

„Odluka o opozivu i povlačenju svih spornih serija je doneta nakon što su rezultati analize pokazali prisustvo jedinjenja etilen-oksid u proizvodu“, naglašava se u saopštenju Delez Srbija.

Etilen-oksid u susamu – kancerogen

Prema pisanju lista „Danas“, u septembru 2020. godine prijavljeni su veoma visoki nivoi etilen-oksida u nekim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju.

Nivoi ovog jedinjenja bili su čak 1.000 puta viši od maksimalno dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu koji su propisani evropskom uredbom.

EU je upozorila da ovakva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi. Etilen-oksid je označen kao mutageno, kancerogeno i reproduktivno toksično jedinjenje.

Prva je na incident upozorila Belgija putem evropskog sistema brzog uzbunjivanja za hranu. Susam sa visokim nivoom etilen-oksida prijavila je i susedna Hrvatska.

Evropska unija obvezala je nakon toga uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.

Kupcima će biti vraćen novac

Delez Srbija je pozvala kupce koji su kupovali „Premia susam seme“ 100 gr u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama u proteklom periodu da taj proizvod vrate. Njima će biti vraćen novac, saopštili su iz kompanije Delez Srbija.

Napominju da nije bitno sa kojim datumom isteka roka trajanja je taj proizvod. Proizvod se može vratiti sa ili bez fiskalnog računa u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je kupljen.

Kompanija Delez Srbija, kako navode, ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbednosti. Da bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, kopmanija zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi obimna dodatna laboratorijska ispitivanja.

Izvori: RTV, Danas
FotografijaMeru Bi sa Pexels

Kada su u pitanju kancerogena jedinjenja, da podsetimo: