3 najčešća izgovora za napuštanje ostarelog roditelja

Najčešći razlozi za nebrigu o ostarelim roditeljima jesu samo loši izgovori. Odmah da razjasnimo, smeštanje u dom za stare, ne mora da znači nebrigu. Nebriga, pre svega znači okretanje glave od činjenice da je ostarelom roditelju potrebna pomoć.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pošteno ili ne, tek u većini porodica, čak i u onima gde ima više odrasle dece, samo jedno brine o ostarelim roditeljima. Dešava se da je dete koje brine o roditeljima ili ostalo sa njima ili stanuje najbliže i/ili najviše odgovara za ulogu staratelja.

Iako je podelu ove odgovornosti retko kada moguće izvrštiti „na ravne časti“, sva deca bi, makar koliko i makar kako, trebalo da preuzmu deo odgovornosti.

Evo tri razloga koji se najčešće navode kada se odbija briga o ostarelim roditeljima:

„Nemam vremena“

Ovaj izgovor je verovatno najčešći. I veoma je samoživ jer implicira da osoba koja se brine o roditeljima, ima vremena (ili čak, ne bi ni imala šta da radi). Često se dešava da zbog obaveza prema roditeljima, staratelj mora da napravi neke značajne izmene u svom životu i svojim planovima.

Izmene koje omogućavaju pronalaženje vremena za brigu, neretko znače manje novca ili ugrožavanje finansijske sigurnosti osobe u budućnosti. Osnovno je pitanje zašto brat ili sestra misle da je njihov život bitnije ne menjati i ne ugrožavati njihovu materijalnu sigurnost. Oni više vrede, a staratelj ima više vremena?

„Ne mogu da podnesem da je/ga gledam takvu/takvog“

Ovo je, zapravo, izjava bezosećajne osobe. A veoma je česta. Opet se postavlja pitanje: da li neko voli da gleda svoje roditelje dok kopne?

„Nemam novca“

Preuzimanje dela obaveza staratelja ne mora uopšte da košta. Ukoliko je problem to što osoba nije u istom mestu, novac se može uštedeti time što će posete biti ređe, ali duže. Internet može da omogući jeftiniju komunikaciju, pa čak i da se neke obaveze prema administraciji preuzmu od staratelja.

Nažalost, ovo je izgovor koji se češće plasira direktno roditeljima (čak i kada ne postoji niko drugi ko bi brinuo o njima), pa neretko možemo da saznamo putem medija da je neka stara osoba sama iako ima žive potomke zato što su oni, prema rečima tih starih ljudi „podstanari“. Podstanari mogu da izađu povremeno iz stana, koliko god da ga plaćaju, i da posete svog roditelja.

Fotografija: Tim Doerfler sa Unsplash

Mogli bi vas zanimati i drugi tekstovi iz kategorije „Porodica