Magazin Godine Zdravlje

Tehnike samomasaže za probleme sa varenjem (1)

Jednostavnom tehnikom samomasaže posle jela, pomažemo stomaku da bolje vari…

Putem dodira, možemo ponovo da uspostavimo neretko pokidanu vezu između tela i uma, opuštajući se i oslobađajući sebe stresa i napetosti.

Masaža je, kao i meditacija, drevna veština koja se razgranala u mnogo različitih vrsta. Mnoge vrste masaže imaju za cilj uklanjanje napetosti mišića i vezivnog tkiva.

Problemi sa varenjem čvrsto su povezani sa funkcionisanjem mišića i vezivnog tkiva u sistemu za varenje.

Kod sindroma nervoznih creva, glatko mišićno tkivo koje oblaže zidove creva kontrahuje se jače nego što bi trebalo, što hranu primorava da se kreće brže. To je jedan od razloga nastanka dijareje ili gasova.

Ponekad se mišići creva kontrahuju tako da hrana prolazi sporije što dovodi do konstipacije.

A pošto stres koji se nakuplja u telu doprinosi problemu sa varenjem, oslobađanje od napetosti definitivno pomaže svima sa stomačnim problemima.

Zato bi bilo dobro da se stekne navika da se svakodnevno primenjuju jednostavne tehnike samomasaže.

Masaža stomaka nakon jela

Većina ljudi instinktivno trlja stomak nakon jela, naročito kada se prejede. Ovo treba da postane navika jer ova tehnika pomaže kod stomačnih problema.

  1. Šaku sa dlanom ka telu treba staviti na pupak
  2. Blago pritiskajući pokretati šaku u sve većim krugovima u pravcu kazaljke na satu
  3. Nakon najvećeg kruga koji obuhvata ceo stomak, početi ponovo. Ponoviti deset puta
U ovom pravcu se kreće i hrana kroz creva, te ovom kružnom masažom pomažemo varenje. Naročito je preporučljiva ljudima koji su skloni konstipaciji.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija