Početna Magazin Godine Tajne japanske dugovečnosti

Tajne japanske dugovečnosti

Mnogi Japanci poseduju dva specifična gena koji utiču na dugovečnost, ali oni nisu dovoljni. Na zdravstvenu zaštitu odlazi 8,5% japanskog BDP-a, skoro duplo manje nego u SAD, pa ipak žive duže od Amerikanaca. Znači li to da je japanski sistem efikasniji ili su Japanci zdraviji? Ako su zdraviji, zašto je tako?

  • Ishrana tradicionalno uključuje povrće, mahunarke, ribu i alge bogate polisaharidnim sulfatima, što se smatra jednim od presudnih faktora za dugovečnost jer je primećeno da se vek skraćuje uplivom zapadnjačke ishrane. Ipak, stvari nisu crno-bele: uticaj Zapada ogleda se i u manjem unosu soli koju Japanci obilno konzumiraju, a tradicionalna ishrana podrazumeva i rafinirane žitarice čiji unos povećava rizik od pojave dijabetesa.
  • Stil života zdraviji je od onog na Zapadu. Japanci jedu manje, pešače ili voze bicikl češće, praktikuju tai-či, reiki i jogu, i vode intezivniji društveni život.
  • Higijeni se tradicionalno posvećuje velika pažnja, što se vezuje za vlažnu klimu, obilje vode i šintoizam. Takođe, redovni posebni i sistematski pregledi važe, kako za školarce, tako i za zaposlene.
  • Socijalna jednakost i zajedništvo stanovnika Japana često se uzima kao važan faktor za dobrobit svakog čoveka, naročito za one iz siromašnijih slojeva koji se osećaju ravnopravnim u društvu, te imaju pozitivan stav prema životu.
  • Staranje dece o roditeljima bilo je na izuzetno visokom nivou sve do 1986. godine, ali stručnjaci i dalje podsećaju da je posvećen stav društva prema starijima karakteristika Japana koja se često zanemaruje.
Međutim, pitanje je da li će Japanci nastaviti da žive dugo s obzirom na visok stepen konzumiranja duvana i alkohola, stepen samoubistava i promene u ishrani koje dovode do gojaznosti.

Pitanje je i šta će biti sa društvenom kohezijom u budućnosti, mada, sudeći po prikazanom tokom i nakon zemljotresa koji je pogodio Fukušimu, i aktivnosti 180.000 mladih volontera koji su se okupili u Tokiju svega par sati nakon katastrofe da pruže pomoć ugroženima, i koji su aktivni i mesecima kasnije, izgleda da se japansko društvo i dalje drži zajedno.