Početna Magazin Godine Tajne japanske dugovečnosti

Tajne japanske dugovečnosti

Mnogi Japanci poseduju dva specifična gena koji utiču na dugovečnost, ali oni nisu dovoljni. Na zdravstvenu zaštitu odlazi 8,5% japanskog BDP-a, skoro duplo manje nego u SAD, pa ipak žive duže od Amerikanaca. Znači li to da je japanski sistem efikasniji ili su Japanci zdraviji? Ako su zdraviji, zašto je tako?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Ishrana tradicionalno uključuje povrće, mahunarke, ribu i alge bogate polisaharidnim sulfatima, što se smatra jednim od presudnih faktora za dugovečnost jer je primećeno da se vek skraćuje uplivom zapadnjačke ishrane. Ipak, stvari nisu crno-bele: uticaj Zapada ogleda se i u manjem unosu soli koju Japanci obilno konzumiraju, a tradicionalna ishrana podrazumeva i rafinirane žitarice čiji unos povećava rizik od pojave dijabetesa.
  • Stil života zdraviji je od onog na Zapadu. Japanci jedu manje, pešače ili voze bicikl češće, praktikuju tai-či, reiki i jogu, i vode intezivniji društveni život.
  • Higijeni se tradicionalno posvećuje velika pažnja, što se vezuje za vlažnu klimu, obilje vode i šintoizam. Takođe, redovni posebni i sistematski pregledi važe, kako za školarce, tako i za zaposlene.
  • Socijalna jednakost i zajedništvo stanovnika Japana često se uzima kao važan faktor za dobrobit svakog čoveka, naročito za one iz siromašnijih slojeva koji se osećaju ravnopravnim u društvu, te imaju pozitivan stav prema životu.
  • Staranje dece o roditeljima bilo je na izuzetno visokom nivou sve do 1986. godine, ali stručnjaci i dalje podsećaju da je posvećen stav društva prema starijima karakteristika Japana koja se često zanemaruje.
Međutim, pitanje je da li će Japanci nastaviti da žive dugo s obzirom na visok stepen konzumiranja duvana i alkohola, stepen samoubistava i promene u ishrani koje dovode do gojaznosti.

Pitanje je i šta će biti sa društvenom kohezijom u budućnosti, mada, sudeći po prikazanom tokom i nakon zemljotresa koji je pogodio Fukušimu, i aktivnosti 180.000 mladih volontera koji su se okupili u Tokiju svega par sati nakon katastrofe da pruže pomoć ugroženima, i koji su aktivni i mesecima kasnije, izgleda da se japansko društvo i dalje drži zajedno.