Magazin Godine Srbija

Turizam Srbije živi od penzionera, ekskurzija i porodica

Glavna turistička mesta Srbije i dalje su banje i planine a glavni turisti – deca i penzionerke. Od domaćih gostiju živi veći deo naših turističkih centara i to zahvaljujući ekskurzijama i putovanjima koje pokriva PIO fond.

Trend po kome broj stranih turista stalno raste, a broj domaćih opada, zapravo brine turističke radnike. Prihod od stranaca u 2012. godini, ne računajući Republiku Srpsku, nije dostigao ni milijardu dolara, pišu Večernje. Pored toga, stručnjaci smatraju i da će stranci doći tamo gde je popularno i za domaće turiste te da se, umesto subvencija za dolazak stranaca, treba orjentisati na domaće goste i to pre svega na porodice.
Od stranih gostiju na Kineze se gleda kao na poslovnu šansu jer ih je 2012. godine u Srbiji bilo 40 osto više nego prethodne – 4.633 sa 13.000 noćenja, mada stručnjaci kažu da je dobrim delom reč o građevinskim radnicima i poslovnim delegacijama koje svuda čine ipak manji deo obrta u turizmu. 
Okosnica srpskog turizma su Šumadija i zapadna Srbija, pre svega zahvaljujući popularnosti Zlatibora i Vrnjačke banje. Vojvodina i dalje ima manje turista od istočne Srbije iako je utisak da neprekidno niču novi salaši.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...