Početna Magazin Godine Turizam Srbije živi od penzionera, ekskurzija i porodica

Turizam Srbije živi od penzionera, ekskurzija i porodica

Glavna turistička mesta Srbije i dalje su banje i planine a glavni turisti – deca i penzionerke. Od domaćih gostiju živi veći deo naših turističkih centara i to zahvaljujući ekskurzijama i putovanjima koje pokriva PIO fond.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Trend po kome broj stranih turista stalno raste, a broj domaćih opada, zapravo brine turističke radnike. Prihod od stranaca u 2012. godini, ne računajući Republiku Srpsku, nije dostigao ni milijardu dolara, pišu Večernje. Pored toga, stručnjaci smatraju i da će stranci doći tamo gde je popularno i za domaće turiste te da se, umesto subvencija za dolazak stranaca, treba orjentisati na domaće goste i to pre svega na porodice.
Od stranih gostiju na Kineze se gleda kao na poslovnu šansu jer ih je 2012. godine u Srbiji bilo 40 osto više nego prethodne – 4.633 sa 13.000 noćenja, mada stručnjaci kažu da je dobrim delom reč o građevinskim radnicima i poslovnim delegacijama koje svuda čine ipak manji deo obrta u turizmu. 
Okosnica srpskog turizma su Šumadija i zapadna Srbija, pre svega zahvaljujući popularnosti Zlatibora i Vrnjačke banje. Vojvodina i dalje ima manje turista od istočne Srbije iako je utisak da neprekidno niču novi salaši.