SZO: Ova godina pandemije mogla bi biti teža od prethodne

Svetska zdravstvena organizacija je 13. januara upozorila da bi ova, druga godina pandemije mogla biti teža od prethodne.

Na svetu je do sada, prema poslednjim podacima, novim koronavirusom zaraženo više od 92 miliona i 300 hiljada osoba. Skoro dva miliona osoba je preminulo. Širom sveta ima, trenutno, 24,19 miliona aktivnih slučajeva. Od toga je 99,5 odsto pacijenata u lakšem, dok je 0,5 odsto u kritičnom stanju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oko 66 miliona ljudi oporavilo se od kovida-19 od početka pandemije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da masovna vakcinacija protiv novog koronavirusa neće tokom 2021. godine dovesti do kolektivnog imuniteta u svetu.

Dr Sumja Svaminatan, vodeća naučnica SZO, izjavila je za medije da treba vremena da se proizvede i distribuira dovoljno doza vakcine kojim bi se konačno zaustavilo širenje kovida-19. Ona je istakla da je važno da države nastave da sprovode mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Neke od tih mera su nošenje maski, fizičko distanciranje i pranje ruku.

Ova godina pandemije mogla bi biti teža od prethodne

Godina 2021, odnosno druga godina pandemije Kovida-19, mogla bi da bude teža nego prva, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. SZO ovo zaključuje uzimajući u obzir brzinu širenja koronavirusa. Širenje je brzo pogotovo u severnoj hemisferi gde cirkuliše zarazniji soj, saopštila je 13. januara SZO.

„Ušli smo u drugu godinu pandemije. Ona može da bude teža kada vidimo kako se brzo širi kovid“, izjavio je Majk Rajan, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije.

SZO u najnovijem izveštaju navodi da je oko pet miliona novih slučajeva koronavirusa zabeleženo prošle sedmice.

„Posle praznika, u nekim zemljama situacija će se prvo znatno pogoršati pre nego što dođe do poboljšanja“, izjavila je, kako prenosi Rojters, Marija van Kerkhove, tehnički direktor SZO za Kovid-19.

Izvor: Moj Novi Sad
FotografijaAdam Nieścioruk za Unsplash

Podsećamo: