SZO: Putanju pandemije koronavirusa možemo izmeniti

Šef SZO ocenjuje da putanju pandemije koronavirusa, pandemije koja sve više ubrzava širenje, možemo izmeniti.

Pandemija koronavirusa se ubrzava, kaže Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Gebrejesus međutim smatra da putanju pandemije koronavirusa možemo izmeniti. On je pozvao sve zemlje da krenu u „napad“ testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Više od 300.000 slučajeva bolesti COVID-19 zabeleženo je do sada. To je razarajuće, pandemija se ubrzava.“

Ali Gebrejesus je na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi dodao i da „mi možemo da promenimo njenu putanju“.

Pandemiji koronavirusa je trebalo 67 dana da obuhvati 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana da dostigne 300.000.

„Ali ono što je najvažnije jeste ono šta radimo. Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom. Treba takođe napadati“, rekao je.

Šef SZO je ukazao na to da su zahtevanje od ljudi da ostanu kod kuće i uspostavljanje mera fizičkog distanciranja važni načini za usporavanje napredovanja virusa i dobijanja na vremenu.

Naglasio je, međutim, da za pobedu nad virusom neće pomoći samo mere odbrane.

„Da bi se pobedio virus, treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjivi slučaj, izolovati i lečiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt“, rekao je šef SZO.

Gebrejesus uviđa da je nekim zemljama teško da sprovedu te ofanzivne mere zbog nedostatka sredstava.

SZO osuđuje davanje neodobrenih lekova za lečenje koronavirusa

Šef SZO je takođe osudio davanje lekova pacijentima zaraženih novim koronavirusom pre nego što se naučna zajednica ne složi o njihovoj efikasnosti. On je upozorio na „lažne nade“ koje to može da izazove.

„Sužene i nasumične studije, napravljene na osnovu posmatranja, neće nam doneti odgovore koji su nam potrebni. Davanje netestiranih lekova bez dovoljnog dokaza moglo bi izazvati lažne nade i čak napraviti više štete i istovremeno dovesti do nestašice neohodnih lekova za lečenje drugih bolesti“, rekao je.

Izvor: Beta
FotografijaAmelie & Niklas Ohlrogge za Unsplash

Podsećamo da je SZO proglasio pandemiju koronavirusa 11. marta 2020. Vidi: SZO proglasio pandemiju koronavirusa