Štednja građana Srbije – 5.210 dinara mesečno

Prema rezultatima novog istraživanja, štednja građana Srbije u proseku iznosi 5.210 dinara mesečno. Međutim, četvrtina građana uspe da uštedi manje od 2.000 dinara.

Građani Srbije u 2020. godini prosečno su štedeli 5.210 dinara mesečno. Međutim, 25 odsto građana štedi manje od 2.000 dinara. Ovo je pokazalo istraživanje Erste Grupe o stavovima, ponašanju, motivima i strategiji ljudi u pogledu štednje i investiranja. Istraživanje je sprovela agencija IMAS International.

Da se njihova finansijska situacija u poslednje dve do tri godine pogoršala smatra 25 odsto građana Srbije. Skoro polovina – 47 odsto građana, smatra da je njihova finansijska situacija tokom ovog perioda ostala nepromenjena.

Štednja je veoma važna, smatra 36 odsto građana Srbije. Od ukupnog broja ispitanika, njih 44 odsto ne štedi uopšte. Samo 15 odsto je navelo da koristi životno osiguranje.

Rezultati istraživanja su pokazali da 35 odsto građana nije zadovoljno iznosom štednje. Njih 28 odsto je uštedelo ili investiralo za 28 odsto manje nego u prethodne dve ili tri godine. Od onih koji su uštedeli manje, 35 odsto je kao razlog navelo to što trenutno imaju niži ukupni prihod domaćinstva i manje novca na raspolaganju. Kao drugi razlozi navode se povećanje troškova života i posledice pandemije koronavirusa.

Finansijska rezerva za neplanirane troškove je motiv za štednju kod građana u 75 odsto slučajeva. Na drugom mestu kao motiv za štednju se navodi penzija i nega u starosti sa 18 odsto.

Prema podacima istraživanja, 26 odsto ispitanika smatra da nedovoljno poznaje finansijske teme i bankarske proizvode. Najviše poverenja, kada je reč o vođenju njihovih finasija, 55 odsto ispitanika ima u banke.

Kada je reč o onlajn kupovini, veliki broj građana je već kupovalo na taj način. Građani Srbije, navodi se u ovom istraživanju, putem interneta, najviše kupuju odeću, putovanja, knjige i elektronske proizvode.

  • Podsećamo: Od aprila 2020. godine, trgovci su zabeležili rast e-trgovine od 50 odsto do čak 300 odsto. V: Veliki rast onlajn kupovine

Izvor: N1
FotografijaSteve Buissinne sa Pixabay

Podsećamo na članke: