SSSS: Zaposlenima obolelim od kovida-19, puna plata

SSSS traži da se zaposlenima obolelim od kovida-19 i zaposlenima u izolaciji isplaćuje puna plata. Vlada treba, smatraju, da donese uredbu kojom se ovo reguliše.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) uputio je 18. novembra 2020. godine dopis premijerki Ani Brnabić. U dopisu se traži da Vlada Srbije po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se obezbedilo da zaposleni za vreme bolesti od koronavirusa ili izolacije primaju punu zaradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Tražimo da Vlada po hitnom postupku donese Uredbu, a da su poslodavci dužni da izmene propise i zaposlenima za vreme bolesti ili izolacije zbog koronavirusa obezbede mesečna primanja u punom iznosu, od 100 odsto osnovice za naknadu zarade“, navodi se u dopisu.

Poslodavce treba obavezati da u prvih 30 dana bolesti ili izolacije radniku zaradu isplate iz svojih sredstava, navodi se u dopisu. Vlada bi, dodaje se, trebalo da zatim refundira 35 odsto.

Poslodavci bi bili dužni da od 31. dana bolesti ili izolacije isplaćuju deo zarade iz sredstava obaveznog socijalnog osiguranja. Razliku do punog iznosa treba da isplaćuju iz svojih sredsatva.

„Odgovorna država treba da učini sve da očuva ekonomsku stabilnost, a uredba bi imala ograničeno trajanje“, stoji u dopisu SSSS.

Ana Brnabić, premijerka Srbije novinarima je rekla da su poslodavci dužni da radnicima isplaćuju ugovorenu zaradu. Videće, rekla je premijerka, šta može da se dodatno uradi da se za vreme odsustva sa posla zbog pandemije isplaćuje puna zarada.

Izvor: Beta
FotografijaAdam Nieścioruk sa Unsplash

Penzin podseća na tekst Svetska ekonomija nakon pandemije koronavirusa – posledice i mere. U ovom tekstu koji smo objavili 21. marta 2020. godine, Međunarodna organizacija rada navodi:

“Države već reaguju. Tokom početne faze epidemije koronavirusa, brojne zemlje sprovele su odlučne mere u borbi protiv širenja bolesti, istovremeno ublažavajući njen štetan uticaj na privredu i tržište rada.”

U nastavku se navode primeri kako su različite države reagovale i koje mere su već tada donele.