Srbima najvažniji privatnost i bezbednost na internetu

Rezultati međunarodnosg ispitivanja koji je sprovela kompanija Viber pokazali su da su građanima Srbije privatnost i bezbednost na internetu od izuzetne važnosti.

Viber, platforma za razmenu poruka, sproveo je ispitivanje u devet zemalja povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Viber je pitao 4.000.000 korisnika u Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji šta smatraju važnim za očuvanje digitalne privatnosti. U anketi je učestvovalo više od 170 hiljada ljudi, od toga više od 40.000 u Srbiji.

Korisnici Vibera iz Srbije, njih 88 odsto, naglasilo je da su im privatnost i bezbednost podataka od izuzetne važnosti.

Odnos prema ovom pitanju je sličan i u drugim zemljama u kojima je vršeno ispitivanje, kaže se u saopštenju kompanije Rakuten Viber. U Grčkoj, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj korisnicima je bezbednost podataka takođe veoma važna. Za Čehe i Slovake bezbednost je manje bitna.

Drugo pitanje u anketi bilo je da li se korisnici osećaju spokojno uz postojeći nivo privatnosti na internetu. Više od polovine korisnika Vibera iz Srbije zadovoljno je trenutnim stanjem zaštite koja im se nudi. Nešto više od jedne trećine onih ispitanika u Srbiji koji su učestvovali u anketi, želelo bi da je nivo privatnosti viši.

Onih koji smatraju da je potrebno uvesti nova pravila za zaštitu je 47 odsto. Gotovo isti procenat – 41 odsto – je i onih koji su zadovoljni postojećim stanjem. Da će internet u bliskoj budućnosti naći načina da „sam sebe reguliše“, veruje 12 osto ispitanika.

Ubedljivo najveći broj korisnika Vibera iz Srbije (preko 65 odsto) želelo bi da ova aplikacija sadrži funkcije pomoću kojih će moći sami da odaberu koji njihovi podaci će moći da se dele sa drugima, a koji ostati potpuno privatni.

Izvor: RTV

Preporučujemo tekstove: