Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Kako da sačuvate Vašu privatnost na društvenim mrežama?

Kako da sačuvate Vašu privatnost na društvenim mrežama?

Kako da sačuvate Vašu privatnost na društvenim mrežama?

Društvene mreže veoma vešto „kriju“ opcije za kontrolu „vidljivosti“ Vaših privatnih informacija dok istovremeno insistiraju da ih im pružite.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Najveća opasnost po privatnost pojedinca na internetu jesu društvene mreže i drugi vidovi interakcije na internetu (komentari, forumi). Naime, društvene mreže, uglavnom, veoma vešto „kriju“ opcije za kontrolu „vidljivosti“ Vaših privatnih informacija dok istovremeno insistiraju da ih im pružite. Logika je jasna – Vi ste njihov gost/korisnik i oni postavljaju pravila igre, na Vama je da se sa njima složite ili ne.Ipak, donekle je moguće ublažiti efekte ovog „sađenja tikava sa đavolom“. Navešćemo dva primera… Kada je reč o privatnosti, najozloglašenije mreže su one u vlasništvu Gugla (Gugl Plus, Jutjub i G-mejl nalog) i čuveni Fejzbuk. Ni onima koji svakodnevno koriste ove mreže nije sasvim jasno kada će, kome, i gde, da se pojavi informacija da ste kliknuli „lajk“, ili „+1“, da ste ostavili komentar na samoj društvenoj mreži ili na nekom sajtu, itd.Saznajte: Kako Penzin čuva Vašu privatnost na internetu? 

Na primer, većina sajtova „hvali se“ brojem „lajkova“ na Fejzbuku tako što prikazuje „prozor“ sa fotografijama svojih „fanova“. Želite li da Vašu fotografiju može da vidi bilo koji, slučajni ili namerni posetilac bilo kog sajta? Sličan problem je i već uobičajeno ostavljanje komentara na sajtovima putem Fejzbuk naloga.

Sa Guglom skoro da nema pomoći! Šalimo se. Gugl je apsolutno dominantan na internetu i veoma je teško izbeći ga, i sve njegove „trikove“. Na primer, da biste koristili Jutjub morate imati Dži-mejl nalog, da biste danas otvorili Dži-mejl, morate ostaviti svoj broj telefona.

Kontrola privatnosti, naročito na navedenim društvenim mrežama, toliko je složena da je možda najbolje da zamolite najveštijeg koga znate da se pozabavi podešavanjima Vaših profila. Za početak, trudite se da komunikaciju putem profila na društvenoj mreži zadržite samo u okviru te mreže, i – pazite da ne ostavljate za sobom previše „ozbiljnih“ tragova.