Početna Magazin Godine I Lopovi prate društvene mreže

I Lopovi prate društvene mreže

I Lopovi prate društvene mreže

Ne obaveštavajte ceo svet putem društvenih mreža da ste otputovali i ostavili praznu kuću, jer bi vas mogli posetiti provalnici, upozorava dr Igor Franc, stručnjak za bezbednost na internetu.

Niko kao lopovi ne prati tako pomno društvene mreže. To potvrđuje sve više informacija o povećanom broju provala u stanove čiji su vlasnici otišli na godišnji odmor. I o tome obavestili sve svoje (i ostale) na Fejzbuku, Tviteru i Instagramu.

Pre polaska na put uobičajeno je da ostavimo delimično otvorene roletne, poneko upaljeno svetlo, kako bismo od nepoželjnih gostiju sakrili činjenicu da u objektu nema nikoga. Slično valja činiti i na društvenim mrežama.

Na to, u razgovoru za Politiku, upozorava dr Igor Franc, stručnjak za bezbednost na internetu iz Beograda. Mnogo ljudi, naglašava, kroz opciju čekiranja i slanja fotografija kompletnih porodica iz raznih letovališta, otkriva kriminalcima da su otišli dovoljno daleko da oni stupe u akciju i opljačkaju im prazne stanove.

Nesvesno otkrivanje podataka koje koriste nezvani gosti najviše se događa na najposećenijim društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i Tviter. Upravo na ovim stranicama trebalo bi povesti više računa o tome kakve fotografije i informacije postavljamo.

Franc izdvaja šta nikako ne bi valjalo raditi kad je reč o aktivnostima na društvenim mrežama. Nije poželjno koristiti opciju čekiranja prilikom ulaska na teritoriju određenog grada ili objekta u gradu.

Takođe ne bi trebalo postavljati fotografije na kojima se vide svi članovi porodice. Prilikom postavljanja slika ne bi trebalo ostaviti podešavanje na javno i to se mora promeniti, a takođe nije dobro upisivati lokaciju snimanja. Pritom, valja znati da neki fotoaparati i kamere na telefonima imaju uključenu opciju geotagovanja, tako da se mesto može pročitati sa metapodataka koji se nalaze na slici iako se ne upiše lokacija.

Nije poželjno postavljati slike na Tviter jer je ova društvena mreža specifična i ne možete kontrolisati ko će sve videti objavu. To, u ovom slučaju, može biti neko ko vam uopšte nije prijatelj ili, još gore, neko ko i nema otvoren nalog na ovoj mreži.

Dr Franc dalje navodi kako ne bi preporučio da se društvena mreža koristi na nestandardan način: recimo, ako objavljujete dnevno jedan ili više postova, a onda, odjednom, nekoliko dana ne postavite nijednu objavu – to može biti indikator da ste negde na putu.

Ono što sagovornik Politike preporučuje jeste uobičajeno korišćenje svih društvenih mreža, kao da nismo odsutni. Ne bi trebalo deaktivirati nalog ili se odjednom ne pojavljivati na onlajn talasima. Biće to pouzdan znak za profi nezvanca da vam mirno uđe u stan i odnese iz njega šta mu padne ruku.

Slike s letovanja lepo je podeliti s prijateljima, ali tek kad dođete kući, uveren je Igor Franc.