Ekonomija Lične finansije Magazin Godine Srbija

Srbija: Svaki četvrti bankarski kredit problematičan

Slika: Svetska banka

Banke u Srbiji raspolažu sa 27,4 milijarde evra, od čega depoziti u devizama čine 10,2 milijarde, pokazuju podaci Narodne banke Srbije za treći kvartal 2014. Oko 3,7 milijardi evra vezano je u lošim kreditima sa problemom naplate…

Banke su trećinu novca kojim raspolažu (9,2 milijarde evra) plasirale u kredite privredi, dok je šest milijardi evra dato kao kredit građanima.

Država je takođe veliki klijent domaćih banaka, pa je tako od njih uzela čak četiri milijarde evra zajmova. Preostalih 4,1 milijardu evra banke drže u depozitima kod NBS-a, a ostatak od 3,8 milijardi “na ostalim pozicijama”.

“U oktobru su, u odnosu na septembar, druga preduzeća (bez javnih) smanjila vrednost depozita po viđenju za 8,6 milijardi dinara, deviznih depozita za 4,6 milijardi, dok su povećala iznos na dinarskim štednim i oročenim depozitima za 12,2 milijarde dinara”, navodi se u izveštaju NBS-a.

Javna preduzeća u bankama imaju 58,4 milijarde dinara, a sva ostala preduzeća zajedno imaju skoro 415 milijardi.

U Narodnoj banci smatraju i da banke imaju dovoljno novca za kreditiranje građana i privrede, jer im je čak 37,7 odsto aktive likvidno. Ali, one nisu spremne da rizikuju sa slabijim firmama, pa je nedostatak kvalitetnih klijenata “glavni ograničavajući faktor rasta kreditne aktivnosti” u sektoru privrede.

“Zaustavljanje daljeg rasta problematičnih kredita i rešavanje njihovog postojećeg nivoa će biti preduslov za dalji kreditni rast”, smatraju u centralnoj banci.

Problematični krediti, koji su u stalnom rastu, dostigli su nivo od 23,1 odsto, s tim što postoji velika razlika između privrede i stanovništva. U prvoj grupi NPL-ovi su stigli do granice od čak 30 procenata, dok su u drugoj na znatno nižoj (ali ne i niskoj) stopi od 10,2 odsto.

To znači da je, prema poslednjim podacima, čak 437,7 milijardi dinara (3,7 milijardi evra) kredita praktično nenaplativo ili vrlo teško naplativo.

Osim štednje, u pasivi banaka ima i pet milijardi dinara kapitala i rezervi, 4,4 milijarde “ostalih” pozicija, 3,6 milijardi dugova prema inostranstvu, 2,1 milijarde evra štednje po viđenju, ali i 1,5 milijardi evra štednje u dinarima i 451 milion evra državnih depozita, piše Danas.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija