Početna Magazin Godine 40 odsto više zahteva za penziju

40 odsto više zahteva za penziju

40 odsto više zahteva za penziju

Zbog oštrijih uslova za penzionisanje od 1. januara 2015, u decembru 2014. godine samo u Beogradu podneto 5.600 zahteva za starosnu penziju – skoro 40 odsto više nego u decembru 2013. godine kada je bilo podneto 4.010, piše Politika…

U PIO fondu kažu da je ovoliki broj zahteva potpuno očekivan, jer su svi, pogotovo žene, koje po novom zakonu odlaze koji mesec starije u penziju, iskoristili priliku da po starom propisu odu u penziju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

 

Zakonodavac je predvideo da se od 2015. godine u punu starosnu penziju ide s 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja, s tim što se ženama ova granica postepeno podiže, a drugi osnov za punu starosnu penziju je 45 godina staža, bez obzira na godine života.

U 2015. godini za punu starosnu penziju žene će morati da imaju najmanje 60 godina i šest meseci života.

Kada je reč o prevremenim penzijama, žene u tekućoj godini u penziju mogu otići s 36,4 godina staža i najmanje 54,4 godina života, a muškarci sa 40 godina staža i najmanje 55 godina starosti.

U tom slučaju svi oni moraće da plaćaju penale od po 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje starosne penzije, što ukupno ne može da prelazi 20,4 odsto.

U 2016. godini zahtev za prevremenu starosnu penziju moći će da podnesu žene koje u tom trenutku imaju 55 godina i 37 godina staža, dok bi po starom zakonu u punu starosnu penziju išle s 54 godine i 36,4 godina staža.

Svake naredne godine žene će sve starije ići u prevremenu starosnu penziju da bi u 2024. godini mogle da se penzionišu s 60 godina starosti i 40 godina radnog staža.

Kada je reč o uslovima za dobijanje porodične penzije uslovi se takođe menjaju pa će ova primanja moći da nasledi udova koja u 2015. godini u trenutku smrti svog supruga ima 52 godine života.

Udovac će ove godine porodičnu penziju moći da nasledi ako je u trenutku smrti svoje supruge imao 57 godina, da bi u 2016. godini ova primanja mogla da nasledi žena udova koja ima 52,6 godina i muškarac stariji za šest meseci, odnosno onaj ko u tom trenutku ima 57,6 godina.

Majke s troje dece i dalje imaju pravo na poseban staž uvećan za dve godine, s tim što će se ženama osiguranicama s jednim i dvoje dece poseban staž početi da obračunava od 2032. godine i to tako što će one s jednim detetom imati uvećanje za šest meseci staža, za dvoje dece godinu.

Poseban staž nije penzijski staž i njime se ne mogu ostvariti uslovi za penziju, ali utiče na povećanje obračunatog iznosa penzije, piše Politika.