Srbija: Na 2. mestu po riziku od umiranja od malignih tumora

Iako spada u zemlje sa srednjim rizikom od obolevanja, Srbija je na drugom mestu u Evropi po riziku od umiranja od malignih tumora.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara. U Srbiji godišnje od malignih tumora oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma i prostate. Žene, kada su tumori u pitanju, najčešće obolevaju od karcinoma dojke, kolona i rektuma, pluća i grlića materice.

U Srbiji je tokom 2016. godine od svih malignih tumora obolela 40.241 osoba. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od tog broja bilo je 21.126 muškaraca i 19.115 žena. Te godine je od raka umrlo 21.526 osoba, od toga 12.253 muškaraca i 9.273 žene.

Srbija je svrstana u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od raka. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, naša zemlja se nalazi na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi. Ono što zabrinjava jeste podatak da je Srbija zemlja sa visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti. Nalazi se na drugom mestu, odmah posle Mađarske.

Na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati. Zato prevencija malignih bolesti ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti.

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Nacionalni skining programi

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka. Smatra se da će ovi programi značajno smanjiti obolevanje i umiranje od malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50. do 69. godine. Mamografski pregledi predviđeni su za sve žene tih godina i to na svake dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25. do 64. godine. One se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godina. Građani se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Izvor: Blic

Podsećamo na vesti: