Početna Magazin Godine Neodgovornost ginekologa ugrožava živote žena u Srbiji?

Neodgovornost ginekologa ugrožava živote žena u Srbiji?

Samo 10% ginekoloških ambulanti prati preporuke za uzimanje briseva zbog čega se deo karcinoma grlića materice ne otkrije

U okviru Nacionalnog programa za prevenciju raka, još 2008. godine, vlada Srbije i zdravstvene institucije usvojile su preporuku da se ginekološki brisevi uzimaju endocervikalnim četkicama i drvenim špatulama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Toga se danas pridržava samo 10 odsto ginekoloških ambulanti, a ostale i dalje briseve uzimaju pamučnim štapićima. Koordinator programa za skrining raka grlića materice, ginekolog dr Bojana Milošević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ rekla je za Naše novine da se jedan do dva odsto karcinoma grlića materice propusti kada se bris uzima pamučnim štapićima.

Neadekvatni instrumenti za uzimanje briseva mogu prouzrokovati pogrešne rezultate, te zdrava žena zbog toga može biti obaveštena da ima rak ili što je mnogo opasnije, oboleloj ženi se može saopštiti da je zdrava.

Srbija nije prva u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice zato što se brisevi uzimaju tradicionalnim setovima, smatra ginekolog profesor Aleksandar Ljubić, već zato što, kako kaže, žene nemaju samodisciplinu i odgovornost da redovno kontrolišu svoje zdravlje.

Ovo, ipak, ne može biti izgovor za zdravstvene ustanove da ne sprovode preporuke. Gde je tu odgovornost?