Početna Magazin Godine Dame, spasite sebi život – pregledajte dojke

Dame, spasite sebi život – pregledajte dojke

Stopa obolevanja od raka dojke u Srbiji u odnosu na prosek u zemljama Evrope je za 10% viša, ali je smrtnost čak za 30% veća.

Prošle godine je u Kalendar javnog zdravlja Srbije uvršten Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Slogan ove godine jeste „Nađi vreme, spasi život“. On treba da skrene pažnju javnosti na značaj prevencije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, Srbija je po pitanju rizika oboljevanja u sredini, ali po stopi umiranja od raka dojke daleko je ispred evropskih zemalja. „Stopa obolevanja kod nas u odnosu na prosek u zemljama Evrope je za 10% viša, ali je smrtnost čak za 30% veća“, rekla je za Međunarodni radio Srbija dr Snežana Živković Perišić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Tokom 2011. godine, više od 1.600 žena iz Srbije umrlo je od ove bolesti. Rak dojke se ne može sprečiti, kaže dr Živković Perišić, ali može imati mnogo bolju prognozu ukoliko se na vreme dijagnostifikuje. Zato podseća na evropske smernice u ranom otkrivanju ove bolesti koje podrazumevaju samopregled počev od 20. godine, klinički pregled od 30. i mamografski pregled na svake dve godine počev od 45.

Profesor Radan Džodić rekao je, u razgovoru za RTS, da u Srbiji od raka dojke oboli 4.000 žena godišnje, a 10% njih javi se lekaru tek u četvrtom stadijumu oboljenja. Organizovani skrining programi su jedan vid prevencije za žene kod kojih ne postoji drugi faktor rizika osim starosne dobi, zato se ovi pregledi rade kod žena od 50. do 69. godine života.

Ova vrsta skrininga sprovodi se u 20 opština Srbije. Od početka organizovanog skrininga, na mamografski pregled je pozvano oko 75.000 žena, a gotovo svaka druga je prihvatila poziv, rekla je dr Živković Perišić. Profesor Džodić ističe da će i ove godine biti 20 skrining jedinica, a trebaće nam 100. Međutim, da bi se video efekat u smanjenju smrtnosti, odziv bi morao da bude preko 70%.

Podsećamo vas na polemiku koja se u EU i u SAD u poslednje vreme vodi u vezi sa skrininzima.

Veoma je da žene obrate pažnju na promene u svom telu. Samopregledom dojki, u više od 70% slučajeva pronalaze se sumnjive promene. Takođe, prilikom redovne posete ginekologu, tražite da vam pregleda grudi. Nemojte se stideti, to mu je u opisu posla.