Srbija – jedna od 10 najstarijih zemalja u Evropi

Srbija je jedna od 10 najstarijih zemalja u Evropi, a natalitet je najmanji u poslednjih deset godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaTaking the Time, Tambako The Jaguar

Srbija se nalazi na pragu demografske starosti. Na ovo ukazuju podaci iz „Zdravstveno-statističkog godišnjaka Srbije“ koji je objavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.  Natalitet u Srbiji je, kako se navodi u Godišnjaku, najmanji u poslednjih deset godina.

Podsećamo da je skoro ista vest objavljena i 2021. godine na osnovu tada objavljenog „Zdravstveno-statističkog godišnjaka Srbije“: Srbija na pragu demografske starosti.

Za poslednjih deset godina, prosečna starost stanovništva porasla je za tri godine. Ona se sa 40,2 popela na 43,4 godine. Ovo Republiku Srbiju svrstava „među deset najstarijih nacija u Evropi“. Istovremeno, i stanovništvo Evrope stari.

Broj žena koje su u fertilnom periodu (starost od 15 do 49 godina) smanjen je u Srbiji za 2,4 odsto. To znači da je generacija žena koje mogu da postanu majke sve malobrojnija. Usled ovakvih demografskih trendova smanjuje se i procenat radno aktivnog stanovništva. Radno aktivnim stanovništvom smatraju se građani starosti od 15 do 65 godina. Procenat ovog dela stanovništva smanjio se sa 67,3 u 2002. na 65 odsto u 2020. godini.

Svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina, govore poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Sa druge strane, broj dece u opštoj populaciji smanjen je sa 16 odsto na 14,3 u periodu od 2002. do 2020. godine.

Trend povećanja prosečne starosti stanovništva beleži se i u drugim evropskim zemljama. Prema podacima Evrostata, prosečna starost stanovnika Evropske unije prošle godine iznosila je 44,4 godine. Ovo predstavlja povećanje od dve i po godina u odnosu na podatke iz 2012. godine.

Poređenja radi, četvrtinu stanovništva u Italiji čine stariji od 65 godina. U Grčkoj, Portugalu i Finskoj 23 odsto. U Republici Srbiji 21 odsto opšte populacije spada u ovu grupu stanovnika.

Izvor: Beta

Paradoksalno zvuči, ali tako je: U Srbiji se i broj penzionera smanjuje iz godine u godinu