USPVLS: Podrška nezavisnosti i slobodi tužilaca

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije objavilo je Saopštenje u kome je iskazana podrška nezavisnosti i slobodi tužilaca. Pozivaju građane na protest podrške 2. marta 2023. godine ispred Vlade Srbije u 15 casova. Prenosimo Saopštenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaFreerange

Otimanje predmeta u kojima su vodile istragu o korupciji u EPS tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović od strane višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića je kriminalno ugrožavanje njihove samostalnosti i slobode u radu. Sklonjene su sa predmeta jer su vodile istragu u skladu sa zakonom i krivična dela podvele pod član Zakona kojim je predviđen povraćaj stečene koristi.

Može li biti nezavisnosti i slobode pravosuđa ako ga u radu nemaju tužioci i sudije? Pravosuđe je jedan od stubova demokratske vlasti od čijeg rada zavisi poštovanje zakonitosti i ustavnosti u Srbiji zbog čega kao građani ne možemo ostati nemi na stanje u njemu.

Kao penzioneri smo oštećeni zbog neažurnog i neadekvatnog postupanja tužilaštva u nekoliko krivičnih prijava koje smo podnosili zbog zloupotrebe položaja od strane bivše direktorke Fonda PIO Dragane Kalinović i privatizacija Kuršumlijske i Vranjske banje, koje je Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije ocenio sa elementima sistemske korupcije.

Ne prihvatamo nezavisnost pravosuđa od građana i pozivamo da se ono odupre uticaju od strane izvršne vlasti preko pojedinaca koji su postavljeni na položaje da bi, očigledno, sudovi donosili odluke i presude protiv zaposlenih, penzionera i države a tužioci prikrivali kriminal i korupciju.

Građani Srbije zbog neažurnosti i političkog uticaja na pravosuđe vape za pravdom!

Podržavamo protest podrške tužiteljkama koji organizuju slobodni advokati i tužioci 2. marta u 15 časova, ispred Vlade Republike Srbije, sa zahtevima da se tužiteljke vrate na radno mesto i predmete, da se zbog propusta u radu smene viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Pozivamo građane da prisustvom na protestu podrže hrabrost i zakonit rad tužiteljki, zahteve protesta i ohrabre zaposlene u institucijama i javnim preduzećima koji su izloženi pritiscima u sprovođenju zakona, da se obrate javnosti.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije