Magazin Godine Zdravlje Život i godine

Sokovi mogu skratiti život za četiri i po godine

Osobe koje piju preko pola litre sokova dnevno imaju organizam koji je u proseku 4,6 godina stariji od pravih godina života – bez obzira na pol, godine, obrazovanje, ekonomski status…

Ispijanje zaslađenih industrijskih sokova uglavnom se povezuje sa rizikom od dijabetesa, gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, nekih vrsta raka, itd. Međutim, nova studija pokazuje da i bez svih ovih oboljenja, sokovi mogu skratiti život i to za celih 4,6 godina.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kalifornije u San Francisku pokazalo je da sokovi skraćuju telomere krvnih ćelija.

– Redovno pijenje zaslađenih sokova može, ne samo uticati na metaboličku kontrolu šećera u organizmu, nego i ubrzati proces starenja – kaže profesorka fizijatrije dr Elissa Epel.

Ona i njene kolege sakupljali su podatke nacionalnih istraživanja na temu zdravlja i ishrane od 1999. do 2002. godine. Ovo je uključilo 5.309 odraslih Amerikanaca od 20 do 65 godina bez istorije dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su utvrdili da oni koji su pili preko pola litre sokova dnevno imaju organizam koji je u proseku 4,6 godina stariji od pravih godina života. Rezultati su bili konzistentni bez obzira na pol, rasu, godine, ekonomski status ili obrazovanje, piše Medical Daily.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija