Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Startap Zone-V dizajnira pametne telefone za starije

Startap Zone-V proizvodiće pametne telefone prilagođene starijim osobama. Novac su prikupili od velikih tehnoloških kompanija veoma zainteresovanih za ovo tržište…

Britanski startap, Zone-V iz Kembridža, podržan od strane najvećih svetskih tehnoloških grupa, redizajnira savremene pametne telefone kako bi ih prilagodio starijim korisnicima – tržištu koje će prema Ujedinjenim nacijama činiti petinu svetske populacije do 2020. godine.

Ovaj startap pokrenula je grupa bivši rukovodioca iz Nokia-e, i trenutno je u završnoj fazi prikupljanja sredstava za lansiranje game uređaja koji će pomoći starijim osobama sa slabijim sluhom i vidom.

Jedan od uređaja jeste i pametni telefon koji sa inovacijama koje treba da nadomeste mane prebrzog razvoja ovih uređaja u odnosu na sposobnost prilagođavanja starijih korisnika.

Naime, nekoliko velikih problema prate savremene mobilne uređaje, kao što su dimenzije (odnos debljine, širine i visine nezgodan za šaku), operativni sistemi (skrol, veličina i osetljivost ikonica), itd.

Sajt Silversurfer (Srebrni surfer) napravio je istraživanje prema kom skoro 60 odsto starijih od 50 godina kaže da tehnologija pametnih telefona nije prilagođena njihovim potrebama.

Jedna od opcija koju želi da primeni Zone-V jeste i takozvana “haptic touch” tehnologija koja omogućava slepim i slabovidim osobama da osete promene na ekranu. Takođe, trebalo bi da bude unapređena akustika zvuka telefona za osobe koje slabije čuju.

Telefone bi najverovatnije trebalo da proizvodi kineski Foxconn, poznat po proizvodnji Ajfona (iPhone) za kompaniju Epl (Apple). Ujedno, ova kompanija je i jedan od investitora koji su zajedno uložili “nekoliko miliona funti”.

Uređaj kompanije Zone-V trebalo bi u ponudi da ima i nekoliko “modova” funkcionalnosti, zavisno od potreba pojedinačnog korisnika. Modovi bi se kretali od uobičajenog Android telefona do telefona sa veoma pojednostavljenim funkcijama i aplikacijama.

Naravno, uređaj se neće takmičiti sa ostalim “smartfonima” po dimenzijama. Biće deblji tako da sigurnije stoji u ruci, ali i da prima bateriju sa većim kapacitetom. Dodatno, oblik će biti prilagođen tako da ga mogu koristiti i osobe sa artritisom, piše Financial Times.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija