Sindrom nemirnih nogu

Nemir i potreba za kretanjem su hronične zdravstvene tegobe. One veoma često nisu dijagnostikovane. Smatra se pak da se sindrom nemirnih nogu javlja kod oko 10 odsto ljudi.

Prvi opisi smetnji, koje su kasnije dobile naziv sindrom nemirnih nogu, datiraju iz XVII veka. Istraživanje ovog poremećaja ponovo je počelo pre oko 60 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Smatra se da se sindrom nemirnih nogu javlja kod oko 10 odsto odraslih osoba širom sveta.

4 dijagnostička kriterijuma

Postoje četiri dijagnostička kriterijuma po kojima se može prepoznati ovaj sindrom. Ovim kriterijumima se služe i lekari prilikom dijagnotikovanja stanja.

1. Potreba za pokretanjem i neugodan osećaj mogu se javiti u jednoj ili u obe noge.

U nekim slučajevima se javljaju i smetnje u rukama, a ponekad i potreba za pokretanjem celoga tela ili čak i smetnje na licu. Neretko se javlja i neprijatno trnjenje ekstremiteta, osećaj peckanja u njima, pa čak i bol.

Najčešće je reč o problemu sa nogom ili nogama, a najčešće zahvaćena oblast nogu jeste potkolenica. Pacijenti opisuju smetnje koje se osećaju „duboko unutra“.

2. Motorni nemir ekstremiteta manifestuje se kao potreba za pokretanjem nogu. Manji broj pacijenata oseća neznatno olakšanje nakon hodanja.

3. Smetnje se pojavljuju ili pogoršavaju tokom mirovanja. Zato ovim ljudima odmaranje zapravo teško pada. Kada se duže sedi, smetnje postaju nepodnošljive.

Pacijent zato oseća potrebu da ustane i da hoda da bi olakšao sebi.

4. Noću se smetnje pojavljuju ili pogoršavaju. Najintenzivnije su u periodu kada čovek tone u dubok san, što je najčešće negde oko ponoći.

Pred svitanje dolazi do olakšanja. Tegobe se javljaju ponovo u popodnevnim satima, takođe i tokom odmora u toku dana. Manje su, međutim, izražene nego noću. Sindrom nemirnih nogu je hronično stanje.

Uzroci sindroma nemirnih nogu

Ovo stanje se najčešće razvija kod sredovečnih ili starijih ljudi. Nije, međutim, nemoguće da do njega dođe i u mlađem žiotnom dobu.

Sindrom nemirnih nogu se često beleži kod više članova iste porodice. Zato se smatra da je ovaj poremećaj nasledan. U tim slučajevima se opisuje kao idiopatski, poremećaj nepoznatog uzroka.

Sindrom nemirnih nogu može biti i simptomatski. U tim slučajevima se javlja kao znak nekih drugih poremećaja. Najčešće se radi o nedostatku gvožđa, folne kiseline i B12 vitamina ili o azotemiji. Ponekad se sindrom nemirnih nogu javlja i u trudnoći.

Uzrok može biti, najčešće kod dijabetičara, i oštećenje perifernog nervnog sistema (neuropatija). Oštećenje usled promena na kičmi takođe može biti uzrok ovog sindroma.

Ponekad se sindrom nemirnih nogu javlja uz nasleđenu neuropatiju, a može se pojaviti i kod osoba sa reumatoidnim artritisom. U ovim slučajevima nije dokazana jasna veza.

Sindrom nemirnih nogu mogu prouzrokovati i neki lekovi. Među njima se nalaze (ne nužno) neki od lekova za lečenje epilepsije, triklični antidepresivi, litijum, kao i fenotiazini koji se uzimaju protiv mučnine.

Sindrom nemirnih nogu mogu izazvati i alkohol, kafa i pušenje.

Lečenje sindroma nemirnih nogu

Lečenje sindroma nemirnih nogu se zasniva na saznanju da je u osnovi ovog poremećaja nedostatak dopamina u mozgu. Ono zavisi od oblika poremećaja.

Kod simptomatskog oblika treba utvrditi koji poremećaj dovodi do sindroma nemirnih nogu.

Ako je u pitanju nedostatak gvožđa, terapija se prilagođava tome i utvrđuje se uzrok. U slučaju polineuropatije ili smetnji vezanih za kičmu, leče se te promene. Ako je u pitanju nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline, sindrom se tretira tako što se nadoknađuje manjak ovih elemenata.

Kada se leči idiopatski oblik sindroma nemirnih nogu, prepisuju se agonisti dopamina.

Neželjena dejstva ovih lekova su: izražena pospanost tokom dana, nesanica, želudačni i crevni poremećaji. Ako se javi i nesanica, pored agonista dopamina, prepisuju se i benzodiazepini.

Iako se sindromu nemirnih nogu poslednjih decenija posvećuje veća pažnja, on kod većine obolelih i dalje nije dijagnostikovan. Zbog toga mnogi pacijenti, kojima bi se moglo pomoći, još uvek bespotrebno pate.

Fotografija: Mabel Amber, Messianic Mystery Guest sa Pixabay

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: