Početna Magazin Godine Novi načini lečenja neuropatskog bola

Novi načini lečenja neuropatskog bola

Novi načini lečenja neuropatskog bola

Novo istraživanje pokazuje da su neuropatski bol i nesanica u tesnoj vezi i da bi put za lečenje mogao biti zajednički.

Lekovi koji deluju na receptor melatonina mogli bi postati nova vrsta analgetika za lečenje neuropatskog bola, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Pain (eng. Bol).

Neuropatski bol je snažan bol koji može nastati kao rezultat oštećenja nerva koje je prouzrokovano herpes zosterom, autoimunom upalom ili tumorom, ili posle povrede ili amputacije. Reč je o konstantnom bolu koji može trajati mesecima ili godinama. Procenjuje se da sedam do osam odsto odraslih osoba pati od neuropatskog bola, a da je pet odsto slučajeva veoma ozbiljno.

Melatonin, koji se često naziva hormonom sna, deluje na dva receptora koji se nazivaju MT1 i MT2, koji regulišu nekoliko funkcija kao što su san, depresija, anksioznost i cirkadijalni ritam.

Gabrijela Gobi sa Odseka za psihijatriju Univerziteta MekGil, Kanada i međunarodni tim njenih kolega, pokazali su da molekul pod nazivom UCM924 delujući na receptor MT2 melatonina, ublažava hroničan bol kod životinja. Aktiviranjem receptora MT2 u periakveduktalnoj sivoj masi PAG (oblast mozga koja ima važnu ulogu u kontroli bola), UCM924 inhibira neurone koji aktiviraju bol i stimuliše one koji je ublažavaju.

Terapijske mogućnosti za lečenje neuropatskog bola veoma su ograničene i često se koriste opijati, kaže naučnica. „Produžena upotreba ovih lekova može dovesti do zavisnosti i značajnih nuspojava, među kojima su, pored zavisnosti, fenomen tolerancije na lek, hiperalgezija (snižavanje praga bola) izazvane opijatima i povećan rizik od preuranjene smrti. Zato je otkrivanje novih analgetika od velikog značaja za medicinu.“

Prethodna istraživanja su pokazala da melatonin koji se nabavlja bez lekarskog recepta ima samo veoma ograničen efekat. Dr Gobi i njen tim su pokazali da egzogeni melatonin stimuliše istovremeno MT1 i MT2 receptore, koji imaju oprečne i suprotne uticaje, te zato on ima i ograničeno dejstvo.

Dok su radili na procenjivanju efikasnosti lekova koji su usmereni na receptor MT2 u lečenju nesanice, istraživači su otkrili da UCM924 takođe omogućava ublažavanje bola kada se daje u malim dozama. Ovi rezultati sugerišu da bi lekovi ove klase mogli da ublaže bol tokom dana, kada se daju u manjim dozama, a nesanicu tokom noći, kada se doza povećava.

Od osoba koje pate od neuropatskih bolova, njih 50-70 % se žali i na značajan poremećaj spavanja. Ovo novo istraživanje otkriva da su mehanizmi bola i poremećaja spavanja u tesnoj vezi.

Naučni tim dr Gabrijele Gobi trenutno traži partnere za klinički razvoj i komercijalizaciju ovih lekova.