Sindikat penzionera Srbije: Alo, sudije!

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) objavilo je Saopštenje povodom alarmantne situacije u pravosuđu i kršenja ustavnih prava penzionera od strane pojedinih sudova i sudija. Saopštenje objavljujemo u celosti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada su u pitanju penzioneri i njihova radom stečena imovina koju im je država četiri godine oduzimala, a koju oni danas pokušavaju da povrate u sudskim postupcima – situacija u pravosuđu postaje alarmantna zbog činjenice da pojedine sudije počinju da narušavaju i krše zakone negirajući na taj način sopstveni profesionalni identitet.

Nema većeg licemerja od ovog – kada pravo, zakone i pravnu proceduru nipodaštavaju baš oni koji treba da ih tumače, sprovode i štite – sudije koje ostaju neme i ravnodušne na ogromnu pravničku bruku i zloupotrebu prava – što je ravno izdaji vlastitog poziva i sopstvene branše.

Za svakog pravnika, a posebno sudiju, načela vladavine prava, načela jednakosti pred zakonom, načela podele vlasti, ustavnosti i zakonitosti, prava na pravično suđenje, prava na delotvorni pravni lek – moraju biti svetinja, ustavni i esnafski aksiom.

Porazno je i za društvo i za državu, ali i za konkretne sudije. Ove sudije su dozvolile da se njima manipuliše i bahato upravlja izvan pravnih normi i procedura kako bi mimo zakona donosili presude naručene iz vlade, ministarstava ili od predsednika države čime su one svojim imenom i prezimenom isprljale normativnu suštinu i pretvorile je u farsu, a nepravdu proglasile za „pravdu“.

Ako se ova farsa „nezavisnog“ pravosuđa bude nastavila, Sindikat penzionera biće prinuđen da objavi spisak svih sudova i sudija koji su se upetljali u ovu nečasnu rabotu.

Izvršni odbor USPS

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Podsećamo i na članke: