Početna Magazin Godine Rizici plastične hirurgije o kojima se retko razmišlja

Rizici plastične hirurgije o kojima se retko razmišlja

Rizici plastične hirurgije o kojima se manje razmišlja, a koji mogu biti presudni kada je u pitanju zadovoljstvo pacijenta

Na Zapadu, već više od polovine stanovnika smatra da je sasvim u redu podvrći se plastičnim operacijama. Takva istraživanja nisu vršena u Srbiji, ali se zna da su operacije ovog tipa sve češće. Finansije nisu problem kad se nešto žarko želi, a naši hirurzi važe za dobre, a pristupačne.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pre svega, dobro razmislite šta želite. Ako znate šta želite, dobro se raspitajte o hirurzima i uslugama. Pre nego što se odlučite, razmislite i o sledećim rizicima:

Ožiljci Mnogi veruju da od veštine hirurga zavisi koliko će se ožiljak videti. Međutim, to ustvari zavisi od genetskih faktora pacijenta. Vešt plastični hirurg može da izvede apsolutno isti zahvat na dvoje ljudi i jedan će zaceliti sa savršenim ožiljkom, a drugi ne. U visokorizične pacijente po pitanju ožiljaka spadaju osobe tamnijeg tena i jake pigmentacije.

Pojava sala na novom, neželjenom mestu Salo ne može da se „preseli“. Masne ćelije stomaka uvek će biti u stomaku, a one koje su u butinama ostaju u butinama.

Međutim, kada se vrši liposukcija jedne oblasti, odatle se masne ćelije odstranjuju. Ako se nakon toga ugojite 6-7 kg, salo će se taložiti na delovima tela koji nisu bili izloženi liposukciji, tj. u oblastima koje još uvek imaju 100% masnih ćelija. Tako da umesto sala na stomaku možete da osvanete sa npr. debelim nadlakticama.

Veliki razmak među grudima Kod uvećanja grudi, veliki razmak među njima najčešće nije posledica loše izvedenog zahvata, već prirodno velike grudne kosti. Ovo se ne primećuje kod manjih grudi, ali kada se one uvećaju, razmak se naglasi.

Pušenje ugrožava post-operativni proces Pušači imaju nizak procenat kiseonika u krvi. Zato kod zahvata koji podrazumevaju podizanje ili zatezanje, pušačima rane teže zaceljuju, koža može postati nekrotična i sl.

Rizici popravki Ukoliko posle plastične operacije želite da „prepravite“ učinjeno, nova operacija mnogo više boli, hirurg preuzima novi nivo rizika operišući na tkivu sa ožiljcima, te ovaj zahvat postaje napredna rekonstruktivna hirurgija.