Početna Magazin Godine Prepisivanje međusobno suprotstavljenih lekova

Prepisivanje međusobno suprotstavljenih lekova

Skoro tri od četiri starije osobe boluje od nekoliko hroničnih bolesti, a skoro jedna od četiri uzima lekove koji deluju jedni protiv drugih, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u američkom časopisu PLOS One.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Propisan lek za jednu bolest može pogoršati drugu bolest. „Lekovi obično ciljaju na jednu po jednu bolest, a većina lekara leči sve pacijente na isti način“, kaže Dejvid Li sa Državnog univerziteta u Oregonu. „Ponekad, bolje bi bilo da se leči problem koji je najozbiljniji po zdravlje, a ne da se koristi lek koji tretira manje ozbiljan problem, a prouzrokuje pogoršanje najozbiljnijeg problema“, naglašava.

Ovaj način lečenja jedne po jedne bolesti, čak i kada su prepisani lekovi u međusobnom sukobu, uobičajeno je delimično i zbog toga što nema dovoljno informacija kojima bi lekar mogao da se upravlja, objašnjava Li.

Dejvid Li i Meri Tineti sa kolegama sa Državnog univerziteta u Oregonu i Jejla, sproveli su istraživanje sa 5.815 starijih osoba koje predstavljaju reprezentativni uzorak američkog stanovništva. Zaključili su da je 22,6% učesnika primilo najmanje jedan lek koji bi mogao da pogorša njihovo zdravstveno stanje. Kada su dva zdravstvena problema bila suprotstavljena, izbor lekova bio je prilagođen samo u 16% slučajeva.

Suprotstavljeni zdravstveni problemi kod kojih lekovi za jedan mogu pogoršati drugi jesu:

  • hipertenzija i osteoartritis
  • hipertenzija i dijabetes
  • hipertenzija i hronična opstruktivna bolest pluća
  • dijabetes i koronarne bolesti
  • hipertenzija i depresija.

Visok holesterol, srčana insuficijencija i demencija takođe se nalaze među stanjima za koje su lekovi suprotstavljeni drugim zdravstvenim problemima.

Milionima starijih osoba prepisuju se lekovi koji izazivaju više štete nego koristi, kaže Džonatan Lorgunpai, koautor istraživanja. „Ne samo da je ovo potencijalno opasno za pojedine pacijente, već ovo i mnogo košta naš zdravstveni sistem.“

Direktan sukob između lekova samo je jedan od problema, primećuju istraživači. Kombinacija nekoliko lekova može takođe dovesti do povećanja broja padova i simptoma kao što su delirijum, vrtoglavica, umor i nedostatak apetita.