Početna Magazin Godine Salmonela u domu za stare u Vranićima kod Čačka (hronologija događaja)

Salmonela u domu za stare u Vranićima kod Čačka (hronologija događaja)

Salmonela u domu za stare u Vranićima kod Čačka (hronologija događaja)

Petoro korisnika* doma za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka preminulo je, a još preko 40 korisnika, zaposlenih i dvoje meštana, zaraženo je i nekoliko hospitalizovano zbog trovanja salmonelom. Ovo je hronologija slučaja kog valja imati na pameti, pa ga zato čuvamo i u arhivi Penzina…

Dodatak vesti: Epidemija salmonele u Domu za stare u Vranićima kod Čačka, odjavljena je 5. maja 2015. godine, rekao je agenciji Beta epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić. Dodao je da uzrok pojave salmonele u Domu još nije poznat, ali se pretpostavlja da leži u torti koja je služena za Uskrs, preneo je Blic.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • *Pet potvrđenih smrti od trovanja salmonelom u trenutku objave ovog teksta – 23. aprila 2015. godine (nedelju dana od izbijanja epidemije)
  • Slika: Grad Čačak

Zavod za javno zdravlje iz Čačka 16. aprila 2015. godine proglasio je epidemiju crevnih bolesti u Domu za stare u Vranićima i to prijavio Ministarstvu zdravlja Srbije i beogradskom Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

„Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da u Domu za stara lica „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka nema dovoljno zaposlenih i da neki radnici nisu prijavljeni„, saopštilo je 18. aprila 2015. godine Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije,  javila je agencija Beta a preneo Blic.

U prvim danima hospitalizovano  je nekoliko zaposlenih i korisnika doma za stare, a zatim su stigle i prve vesti o smrtnim ishodima za neke od obolelih pacijenata. U prvih sedam dana potvrđeno je pet smrti, uz napomenu da se za još dva korisnika doma zdravstveno stanje pogoršava (22. april 2015).

Petoro štićenika doma i tri medicinske sestre leče se od salmonele na Infektivnom odeljenju čačanske bolnice, a jedna starica je prevezena u užički Zdravstveni centar.

Od 13 radnika doma, 10 je obolelo. Zaraženo je i 29 korisnika doma, od kojih se 18 oporavlja u domu, šestoro je u bolnicama, a petoro je umrlo, javlja Tanjug a prenosi B92 (22. april 2015).“

U izjavi povodom ovog događaja, Ana Mišović iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje, rekla je da su kontrolom doma utvrđeni nezadovoljavajući higijensko-sanitarni uslovi i da su date preporuke kako bi se situacija popravila. U međuvremenu, čitav dom pretvoren je u karantin.

Aksentije Tošić, njen kolega iz Zavoda, rekao je da je salmonelom zaražena 41 osoba iz Doma starih:

– Bakterija salmonele izolovana je u laboratorijski obrađenim uzorcima tih osoba.

Vest je pratila i izjava vlasnika doma za stare Pera Marića, data za RTS, da: „do sada nije bilo nijedne pritužbe na moj rad niti rad stručnog osoblja“ (ponegde se u medijima kao vlasnik pominje i njegov sin Dejan Marić).

Ipak, u izjavi sina jednog korisnika koji kaže da je dva puta sedmično obilazio oca i da je sasvim zadovoljan osobljem i uslovima u domu.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Rad inspekcije Ministarstva rada

Inspektori zbog karantina prvih dana od trovanja nisu u potpunosti mogli da sprovedu istragu u Domu za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka objasnila je načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor u Ministarstvu rada Biljana Zekavica:

– Odluka o konačnim merama biće doneta nakon što druge nadležne inspekcije donesu svoje nalaze i kada se utvrdi obim prekršaja. Godine 2014. inspekcija je izvršila 172 nadzora, 46 ove godine, dok je zabranjen rad 60 ilegalnih domova.

– Svako saznanje koristimo za odlazak na teren. Nije cilj zabraniti rad i zatvoriti objekat, već da se svaki objekat dovede do nivoa koji je propisan. Mogu da kažem da ne postoje oni domovi koji su poluilegalni. Postoje 132 doma koji posluju i koji imaju dozvolu, a osim toga, 44 doma je dobilo licencu u proteklih godinu dana – rekla je Zekavica, pišu Tanjug i B92, a prenose Večernje novosti.

Protivpožarna inspekcija mesec dana ranije „zatvorila“ dom

Inspektor za protivpožarnu zaštitu Dragan Jovanović 20. marta je zabranio korišćenje Doma za stare u selu Vranići jer ga je ocenio nebezbednim, ali ta zabrana nije stupila na snagu, iako je inspektor o tome obavestio Ministarstvo za rad i lokalnu samoupravu:

– Izdali ste privremenu dozvolu u aprilu 2014. godine na 60 dana sa obavezom da vam se dostavi odobrenje za protivpožarnu zaštitu. On ga nije dobio. Podsećam vas da je u tom objektu najveći broj nepokretnih lica – obratio se u ponedeljak Jovanović inspektorkama rada na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike i inspektorata u Čačku. One su na to odgovorile da nisu dobile nikakav dopis, pišu Večernje novosti.

Ministarstvo: Privatni starački domovi u obavezi da obaveste o kriznoj situaciji

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 22. aprila 2015. godine (nekoliko dana nakon slučaja u Vranićima) naložilo je svim privatnim domovima za starije i drugim pružaocima usluga socijalne zaštite da u pisanoj formi odmah obaveste ministarstvo o svakom neočekivanom događaju.

U saopštenju je navedeno da privatni domovi ministarstvo odmah treba da obaveste o:

  • nasilnoj ili neočekivanoj smrti korisnika
  • o ugroženosti, povredi ili zloupotrebi korisnika
  • bolesti ili infekciji širih razmera
  • elementarnoj nepogodi ili nekom drugom neočekivanom događaju koji je od uticaja na funkcionisanje te ustanove.

Sva odgovorna lica, u saradnji sa drugim zaposlenima, dužna su da bez odlaganja procene težinu incidenta i odluče o merama koje treba preduzeti da bi se korisnici što pre zaštitili i da bi ustanova nastavila nesmetano da funkcioniše, javio je Tanjug a preneo Blic.

Nekoliko priloga uz vest

Oni koji pažljivije prate vesti, setiće se da je i u februaru 2014. godine ovaj dom na kratko bio u žiži medija. Tada je inspekcija Ministarstva za rad domu u Vranićima zabranila rad zato što dom nema licencu za obavljanje delatnosti (rešenje br. 551-00-00666/2013-19; 24. januar 2014).

Inspekcija je naredila iseljenje korisnika doma, koji se tada zvao po vlasniku – „Pero Marić“ (i kako je nazivan ponegde u medijima i povodom slučaja trovanja salmonelom), i to ukoliko se ne obezbedi licenca za rad, a sam vlasnik, Pero Marić, rekao je tada da „ima sve potrebne dozvole, izuzev licence koja je u proceduri dobijanja“.

Pregledom dokumenata na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, može se videti da je licenca obezbeđena (april 2014. godine) i to na rok od pet godina (to jest do aprila 2019. godine). Doduše, licenca je izdata na ime novog privrednog društva – za dom „Dvoje“, i u njoj je kao osnivač navedena Vesna Jevtović.

Takođe, može biti zanimljivo da ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko godina da iz Čačka stižu vesti o eksaliranju zaraze salmonelom. Naime, u septembru 2013. godine salmonela je otkrivena u tri vrtića u Čačku kada je zaraženo 19 mališana.