Magazin Godine Srbija

Politika: Sporni penali za prevremeno penzionisanje

Odluka da se trajno umanje starosne penzije nekome ko iz opravdanih razloga ne može da nastavi da radi posle 60. godine, više je nego destimulativno za većinu budućih penzionera, piše Politika…

Kazneni poeni za prevremeno penzionisanje uvedeni novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, mogli bi se uskoro naći na reviziji. Razlog za to je ogromno nezadovoljstvo budućih penzionera koji smatraju da su na ovaj način nepravedno kažnjeni, budući da im se za svaki mesec penzija trajno umanjuje za 0,34 procenta. Za pet godina više od petine.

Iznos prevremene starosne penzije može se umanjiti najviše do 20,4 procenta.

Kazneni poeni za prevremeno penzionisanje odnose se na sve one koji odluče da napuste posao pre zakonom propisane starosne granice, što znači 65 godina za muškarce i, u ovom času (april 2015) – 60,6 godina za žene.

U službi za odnose s javnošću Ministarstva rada, potvrđuju da se razmatra mogućnost preispitivanja ovog člana Zakona o PIO koji je stupio na snagu 1. januara 2015 godine. Uz napomenu, da bi nekom narednom izmenom penzijskog zakona moglo doći do promene ili potpunog brisanja ovog člana.

Uslov za to, objašnjavaju, jeste da se dostigne planirani ekonomski rast, smanji stopa nezaposlenosti i dođe do porasta stope BDP-a koja je u konstantnom padu od poslednjeg kvartala 2013. godine.

U takvim okolnostima, kažu u resornom ministarstvu, postojala bi mogućnost da se kazneni poeni izmene, a da se ne naruši materijalni položaj budućih penzionera.

Odluka da se trajno umanje penzije nekome ko iz opravdanih razloga ne može da nastavi da radi posle 60. godine, više je nego destimulativna za radnike, zbog čega se i čeka pogodan ekonomski trenutak da se stvari po ovom pitanju promene, slažu se u Ministarstvu rada.

Iako niko zvanično to ne želi da potvrdi, odluka o penalima za prevremeno penzionisanje mogla bi se naći i na Ustavnom sudu ne bi li se utvrdila ustavnost takvog propisa.

Upućeni u ovu problematiku kažu za Politiku, da se ovakvim članom Zakona o PIO vređa princip pravne sigurnosti. Zaposleni su bez pitanja, da li pristaju na obavezno osiguranje koje su uplaćivali godinama, stavljeni pred svršen čin i država im menja uslove za penzionisanje, što je nedopustivo.

Penzija kao neotuđivo lično pravo svakog pojedinca uvek se određivala na osnovu uplate doprinosa i godina staža, a onda je neko odlučio da te penzije trajno smanji. Na osnovu čega, pita ovaj izvor Politike… Samo zato što čovek ide koju godinu ranije u penziju sa punim radnim stažom.

To samo pokazuje da se ovakvim odredbama zakona postavljaju novi kriterijumi za penzionere u odnosu na vreme kada su oni bili zaposleni, što nije u redu.

U Ministarstvu rada podsećaju da su trajno smanjenje visine penzije, odnosno penale uveli zato što osiguranik, koji ode u prevremenu penziju, prosečno duže prima penziju (što znači i da će primiti veći broj penzija i ukupno više novca) u odnosu na osiguranike koji odu u starosnu penziju sa oba ispunjena uslova – i godine staža i starost, a pri tom su proveli isti broj godina na poslu, imali istu zaradu i doprinose tokom osiguranja.

Poredi se, dakle, ukupna dužina primanja penzije korisnika (a time i ukupan broj penzija koje će primiti) koji ode u prevremenu penziju sa dužinom primanja penzije korisnika koji ode kasnije, prema opštim uslovima. Zbog toga je i smanjenje visine penzija trajno.

Osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života.

Zakonom o PIO u prevremenu starosnu penziju u 2015. godini, može da se ide s 40 godina staža i najmanje 55 godina života (muškarac), odnosno 36 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života (žena).

U 2016. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina i osam meseci života (muškarac), odnosno 37 godina staža osiguranja i 55 godina života (žena), da bi u 2023. godini u prevremenu penziju moglo da se ide s 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života (muškarac), odnosno 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života (žena), podseća Jasna Petrović-Stojanović u listu Politika.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

9 Comments

Click here to post a comment
 • Čudna neka matematika, dužina primanja penzije? A šta je sa običnom jednostavnom matematikom:
  počneš sa radom sa 20 godina , odradiš 40 godina radnog staža i imaš 60 godina i ideš u prevremenu penziju?
  -da li taj radnik mora da radi 45 godina da bi dobio punu penziju?
  … I još mnogo druge jednostavne matematike koju više ne razumem.

  • Ja sam otisao u penziju sa 40 god staza i 62 starosti. nije mi jasno da je to prevremena penzija , razumeo bih da sam otisao sa 65 starosti a da nisam imao 40 g staza pa da mi se umanji penzija ovako sam stavljen pred svrsen cin jer je zakon promenjen 1 god pre nego sto sam napunio pun staz i tako sam stavljen u neravnopravan polozaj sa onima koji su otisli pre mene a isto smo 40 god. uplacivali doprinose a i stavljen sam pred svrsen cin jer da je ovaj zakon vazio ranije mozda bih izabrao neki drugi penzioni fond a ne drzavni. Ovako drzav mi je odredila koliko da placam svih 40 god a onda je to obezvredila i pokrala me. Osecam se bedno i pokradeno od drzave za koju sam dao svojih 40 najboljih godina. Da je matori Krkobabic ziv to se sigurno nebi dogodilo a ovaj njegov se prodao za stolicu. I na kraju za koga cu da glasam, pa za ove sigurno necu nikada vise.

 • ukoliko je neko bio tehnoloski visak vise nije mogao da se zaposli a drzava ga jps kaznjava penali ma ili mu produza va rok za primanje penzije za vladu uvek ima novaca a za penzionere krada

 • Od kad nema Starijeg Krkobabica ovi njegovi naslednici pristaju na sve sta im Vucic naredi zarad pozicija koje imaju. Niko nece da postavi pitanje ako neko ima 40 god staza zasto mu se umanjuje penzija u odnosu na nekog ko ima 65 godina starosti a poceo da radi tek kad je ovaj vec imao 20 godina staza.Ako partija penzionera ne ispravi ovu nepravdu koju ovaj zakon nanosi nama koji smo poceli da radimo sa 17 godina pozivamo sve penzionere da nikad vise ne glasaju za njih.

 • Posle 31 godine staža, proglašena sam tehnološkim viškom. Godinu dana primala sam naknadu od biroa, izračunato, sada imam 32,5 godine staža. Stupanjem na snagu novog penzionog zakona moram da čekam do decembra 2016, jer tada punim 61 godinu. Znači, odlazim u starosnu penziju. Imam telesno oštećenje od 60%. za koje primam preko PIO fonda 1480 dinara mesečno. S obzirom da sam ne svojom krivicom ostala bez posla, znači da ću i dodatno biti kažnjena, a pitam se da li će u ovakvoj društvenoj klimi uopšte i postojati penzioni fond ili će propasti kao i mnogo što šta

 • Obracun za penzije je kriminalan ,jer su monopolisti na vlast koliko ti daju toliko ti je dosta

 • Neposteno prema onima koji su napunili 40 godina staza.Kaznjavaju se sto su poceli da rade sa 18 godina,i treba da rade punih 45 godina staza da bi otisli u penziju.A nagradjuju se oni koji su poceli da rade sa 30-40 godina zivota,i oticice u penziju sa 20 godina staza.Da ne pricam o zdravstvenom stanju,i sposobnosti za rad i zivot ,ovog namucenog naroda posle 40 godina radnog staza.
  Za sledece izbore glasati za one koji ce da obecaju ukidanje ovog nakaradnog zakona.

  • Slobodna volja da glasate za koga god, ali taj ko to obeća sigurno laže. Ne postoji šansa da bilo ko vrati ovaj proces povećavanja starosne granice i staža unazad. Za koju godinu eventualno neki spreče da se granica podigne na 67 godina života, ali ovo što je sad da smanje – 0% šansi.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija