Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Licencirani domovi za stare – Kako naći spisak na sajtu ministarstva?

Licencirani domovi za stare – Kako naći spisak na sajtu ministarstva?

Licencirani domovi za stare – Kako naći spisak na sajtu ministarstva?

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističe kako treba da proverimo da li dom za stare ima licencu ministarstva pre nego što člana porodice poverimo nekoj od tih ustanova. Penzin je istraživao – kako naći famozni spisak licenciranih domova za stare na sajtu ministarstva? Ukratko – nikako. Ali uvek možete i sami probati uz pomoć ove Penzinove mape.

Možda vam zvuči kao prejaka reč – „istraživali smo“, ali kada jednom pokušate da nađete taj spisak licenciranih domova za stare na sajtu ministarstva videćete da se zaista radi o svojevrsnoj „Odiseji“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako ne verujete, ne čitajte ovo naše uputstvo nego idite na naslovnu stranu sajta i sami pronađite. Uključite štopericu i merite sebi vreme. Nama je trebalo desetak minuta… A onda smo ipak pozvali kontakt centar da nam oni pojasne jer sami nismo uspeli…

Mapa zakopanog blaga – spisak licenciranih domova za stare

Sa naslovne strane sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potrebno preći mišem preko kartice „Dokumenti“ u glavnom meniju na vrhu.

Zatim u padajućem meniju doći do sekcije „Briga o porodici“, a zatim u padajućem meniju koji se otvori sa strane kliknuti „Usluge socijalne zaštite“ pred kraj svih stavki (stavka ispod ove – „Licenciranje u sistemu socijalne zaštite“ zapravo sadrži dokumenta za one koji žele da otvore dom).

Slika: Kako doći do spiska licenciranih domova za stare na sajtu ministarstva:

licence-domovi-za-stare-sajt-ministarstva-rad-socijala

Međutim, kada smo uz pomoć poziva na broj kontakt centra ministarstva i uspeli da pronađemo gde su smešteni dokumenti vezano za licence za domove za stare, problem nije rešen.

Na stranici „Usluge socijalne zaštite“ postoji tuce dokumenata od kojih nijedan nije ono što nas je ovog puta zanimalo.

spisak-lista-licence-domovi-za-stare-sajt-ministarstva-rad-socijala

Doduše, postoje četiri dokumenta koji imaju neke veze ali reč je samo o zatvorenim domovima za stare i domovima koji imaju licencu po starim propisima:

  • Spisak domova kojima je zabranjen rad u Vojvodini
  • Spisak izdatih zabrana za rad – domovi za smeštaj odraslih i starih
  • Spisak privatnih domova koji imaju dozvolu za rad po starim propisima u užoj Srbiji
  • Spisak privatnih domova u AP Vojvodini koji imaju dozvolu za rad po starim propisima.

S obzirom da vam nijedan od ovih spiskova neće pomoći da pronađete dom za stare koji se nalazi na listi licenciranih domova po novim propisima, pitali smo u kontakt centru ministastva kako se dolazi do tog spiska:

– Hm… Izgleda da novi spisak licenciranih domova za stare još nije postavljen na sajt. Pozovite Odeljenje za inspekcijski nadzor u socijalnoj zaštiti i oni će vam sigurno poslati najnoviji spisak – bio je ljubazni odgovor u kontakt centru.

Dakle, ne vredi internet, ne vredi sajt, ne vredi kliktanje od 5-10 minuta po sajtu ministarstva, ne vredi pregledanje starih i zastarelih spiskova, vredi samo stari dobri telefon:

Spisak licenciranih domova za stare po novim propisima zatražite telefonom od Odeljenja za inspekcijski nadzor u socijalnoj zaštiti – 011 36 16 129

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Napomena: Ovaj tekst je pisan 5. jula 2016. godine i sve u njemu napisano važilo je tog dana. Ministarstvo može da ipak objavi zvanični dokument licenciranih domova za stare, koji će možda kasnije opet da istekne, ili će biti premešten negde na sajtu gde ga opet niko neće moći naći… Ali, to je sve već neka druga priča…