Grad Čačak

Grad Čačak

Čačak je smešten na Zapadnoj Moravi, u Moravičkom okrugu, čiji je administrativni centar. Po popisu iz 2011. godine Čačak ima oko 75.000 stanovnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sa južne strane iznad grada nalazi se planina Jelica, a nedaleko od grada, uzvodno na Zapadnoj Moravi, nalazi se i Ovčarsko-kablarska klisura.

Staro ime Čačka je Gradac, kojim je u 12. veku vladao brat Stefana Nemanje, Stracimir Zavidović koji je podigao crkvu Moravski Gradac koja se i danas nalazi u centru grada (crkva Svetog Vaznesenja Hristovog). Pod današnjim imenom Čačak postoji od 1408. godine, da bi od 1459. godine bio u sastavu Otomanskog carstva, sa prekidima tokom Habzburških osvajanja početkom 18. veka.

Grad je bio poprište bitaka u Drugom srpskom ustanku, i uskoro postaje deo nove srpske države. Godine 1911. kroz Čačak prolazi i železnička pruga kada je naselje imalo oko 6.000 stanovnika. Dalji napredak nakon Prvog svetskog rata zaustavila je nemačka okupacija i pljačka industrijskih postrojenja.

Posle Drugog svetskog rata Čačak se ubrzano razvija, raste broj stanovnika, a grad dobija današnju arhitektonsku fizionomiju. Za nastavak razvoja velike nade polažu se u izgradnju autoputa od Beograda koja je u toku (u pojedinim deonicama).