Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Čačak

Čačak je smešten na Zapadnoj Moravi, u Moravičkom okrugu, čiji je administrativni centar. Po popisu iz 2011. godine Čačak ima oko 75.000 stanovnika.

Sa južne strane iznad grada nalazi se planina Jelica, a nedaleko od grada, uzvodno na Zapadnoj Moravi, nalazi se i Ovčarsko-kablarska klisura.

Staro ime Čačka je Gradac, kojim je u 12. veku vladao brat Stefana Nemanje, Stracimir Zavidović koji je podigao crkvu Moravski Gradac koja se i danas nalazi u centru grada (crkva Svetog Vaznesenja Hristovog). Pod današnjim imenom Čačak postoji od 1408. godine, da bi od 1459. godine bio u sastavu Otomanskog carstva, sa prekidima tokom Habzburških osvajanja početkom 18. veka.

Grad je bio poprište bitaka u Drugom srpskom ustanku, i uskoro postaje deo nove srpske države. Godine 1911. kroz Čačak prolazi i železnička pruga kada je naselje imalo oko 6.000 stanovnika. Dalji napredak nakon Prvog svetskog rata zaustavila je nemačka okupacija i pljačka industrijskih postrojenja.

Posle Drugog svetskog rata Čačak se ubrzano razvija, raste broj stanovnika, a grad dobija današnju arhitektonsku fizionomiju. Za nastavak razvoja velike nade polažu se u izgradnju autoputa od Beograda koja je u toku (u pojedinim deonicama).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija