SAD: Penzija u bitkoinima

Penzija će moći da se stiče i u bitkoinima, barem kada su Sjedinjene Države u pitanju. Jedna finansijska kompanija od sada omogućava kompanijama da ulagači uključe račun u bitkoinima u svoje planove penzione štednje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako pišu „Biznis i finansije“, bitkoin je stigao i do penzije. Digitalne valute su se proširile i na izdvajanje za penzijsko osiguranje. Neminovno je bilo da i ovo dočekamo ako se ima u vidu popularnost kriptovaluta i sve šira primena blokčejn tehnologije.

Fidelity Investments, finansijska tehnološka kompanija sa sedištem u Bostonu, najavila je da će omogućiti klijentima da štede za penziju i u kriptovalutama. Kako je objavio list Wall Street Journal, penzija u bitkoinima će biti omogućena u okviru penzijskog programa 401(k), koji podrazumeva određene poreske pogodnosti.

Prema pisanju lista, 23.000 kompanija koje koriste usluge kompanije Fidelity Investments za upravljanje svojim penzionim planovima, moći će da, kasnije tokom 2022. godine, dodaju bitkoin u svoje penzione programe.

Fidelity Investments postala je prva velika provajder-kompanija koja nudi investitorima da u penzionu šemu 401(k) dodaju bitkoin nalog. Pri tome im se dopušta da čak 20 odsto svoje penzione štednje pretvore u bitkoin.

U početku, ova ponuda Fidelitija biće ograničena samo na bitkoin. Očekuje se, međutim, da će u budućnosti ponuda biti proširena i na druge digitalne valute.

U Sjedinjenim Državama ne postoji „državna“ penzija kao u Evropi. Program 401(k) je plan penzione štednje koji nude mnogi poslodavci u Americi. Ovaj program omogućava poreske pogodnosti štedišama. Zaposleni koji se prijave za 401(k) pristaju da se određeni procenat njihove plate uplaćuje direktno na investicioni račun kompanije, a deo koji im se po tom osnovu odbija od plate izuzima se od osnovice za plaćanje poreza na dohodak građana.

Izvor: Biznis i Finansije
Fotografija: Jievani Weerasinghe sa Unsplash